Ένοπλες Δυνάμεις: Χαρακτηριστικά ανοιχτής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία

Ιπτάμενο Ραντάρ - Αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου
Φώτο Αρχείου / Ιπτάμενο Ραντάρ – Αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου / Πηγή: haf

Επικίνδυνα χαρακτηριστικά ανοιχτής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία παίρνει πλέον η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κόντρα στη Ρωσία, καθώς μέρα με τη μέρα έχουμε όλο και χειρότερες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντάς τες στην αντιπαράθεση με το ρωσικό στράτευμα, καθώς από μόνη της η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακριβώς τέτοιες πληροφορίες είναι που έχουν βοηθήσει την ουκρανική Αμυνα να αντέξει όλες αυτές τις μέρες την ισχύ της ρωσικής επίθεσης.

Ναυτικός Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα)
Ναυτικός Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα)

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας – νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, και βασικά δείχνει ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά, με κίνδυνο να κάψει τον λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Περιττό δε να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως μέσα υψηλής αξίας – «High Value Assets») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι αντίμετρα λαμβάνει κάθε φορά με βάση τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης», αναλόγως του πού κινείται κάθε φορά το υπό παρακολούθηση αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ), συνεχίζουν να σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών να φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές συλλογής εικόνας και πληροφοριών. Μια τέτοια αποστολή έγινε και χτες, με τον κωδικό FORTE10.

Κινητικότητα υπάρχει και στο θαλάσσιο πεδίο. Καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» με τις αρμάδες συνοδείας τους πλέουν δυτικά της Πελοποννήσου στα όρια με το FIR Ιταλίας, στον Μεσσηνιακό Κόλπο βρίσκεται το ταχύ μεταγωγικό των Αμερικανών «Trenton» για μεταφορά υλικού υποστήριξης όποτε κληθεί. Επίσης, πολεμικό πλοίο των Αμερικανών ναυλοχεί στη βάση τους στη Σούδα.

Και παρέμβαση στο Σαχέλ

Χάρτης της Δυτικής Αφρικής - Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ
Χάρτης της Δυτικής Αφρικής – Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε προχτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών), όπου αφού αναπαρήγαγε τα γνωστά προσχήματα για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΕΕ και Γάλλων, για την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να έχει κάποια παρέμβαση στην εν λόγω ζώνη διεκδικώντας κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, υπενθύμισε την ίδρυση πρεσβείας στο Ντακάρ, με τον εκεί Ελληνα πρέσβη να έχει οριστεί και «ειδικός απεσταλμένος» της Ελλάδας για το Σαχέλ, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε «συντονιστικές συναντήσεις». Θύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).

Δείτε ακόμα...