Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εμπλοκής σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και ευρύτερα

Στιγμιότυπο από την τελική φάση της αεροπορικής άσκησης "ΗΝΙΟΧΟΣ 2021" στο αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα Ηλείας, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από την τελική φάση της αεροπορικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021” στο αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα Ηλείας, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Στο υπουργείο Άμυνας για συνάντηση με τον υπουργό, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΑ, μετέβη χτες ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη – Αφρική (USAFE-AFAF), πτέραρχος Τζ. Χαρίγκιαν.

Προχτές προχτές βρέθηκε στην Ανδραβίδα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, παρακολουθώντας φάσεις της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021», την οποία οργανώνει το ΓΕΕΘΑ και ολοκληρώνεται σήμερα, με συμμετοχή και αμερικανικών «F-16» που ήρθαν από το Αβιάνο, όπως και άλλων αεροσκαφών τους. Μια άσκηση – πολεμική πρόβα γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου κινητοποιήθηκε μια τεράστια στρατιωτική δύναμη, συνολικά 25 μοίρες, και περίπου 100 αεροσκάφη (60 από το εξωτερικό), μια ανάσα από τα Δαρδανέλια και τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο του Ουκρανικού και του ανταγωνισμού με ρωσικά μονοπώλια.

Στη συνάντηση στο υπουργείο, ήταν παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο οποίος την χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», τονίζοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή μας, και από τις δύο πλευρές, να επενδύσουμε περαιτέρω στην αμυντική μας σχέση, οικοδομώντας μια στρατηγική εταιρική σχέση που εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής». Και αυτό επιβεβαιώνεται αφού η Ελλάδα πέρα από τις αποστολές εναέριας επιτήρησης που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και Β. Μακεδονία, για τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και της ενίσχυσης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, ανοίγεται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Στιγμιότυπο από την τελική φάση της αεροπορικής άσκησης "ΗΝΙΟΧΟΣ 2021" στο αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα Ηλείας, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από την τελική φάση της αεροπορικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021” στο αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα Ηλείας, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 7/4 σηκώθηκε από τη Λήμνο αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ), διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας – νότια του Μπουργκάς, σε αποστολή στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός του να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο εκείνη ακριβώς τη μέρα, καθώς 2 βομβαρδιστικά τους «B-1 Lancer» πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφέρεται από αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Εκαναν δε και εναέριο ανεφοδιασμό, πάντα στο Βόρειο Αιγαίο, από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών «KC-135T Stratotanker».

Θυμίζουμε ότι προχτές, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία για μετακίνηση μιας συστοιχίας «Patriot» στην αραβική χώρα, μαζί και ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί), καλύπτοντας βασικά κενό που δημιούργησε μετακίνηση αντίστοιχης αμερικανικής συστοιχίας ακόμα ανατολικότερα, προς Ειρηνικό και Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο κινητοποίησης του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» κόντρα στην κινεζική επιρροή.

Έχει κάθε λόγο ικανοποίησης ο Αμερικανός διοικητής όταν τόνισε από την πλευρά του ότι «η συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρή… και μόλις ξεκινήσαμε».

Τούρκικο CN-235
Φώτο Αρχείου / Αεροσκάφος της Τουρκικής Αεροπορίας CN-235 / Πηγή: TAF

Συνεργασίες και στρατιωτικές ασκήσεις, που δεν εμπόδισαν σε τίποτα την τουρκική αστική τάξη να ξεδιπλώσει και χτες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τουρκικά «F-16» και κατασκοπευτικά «CN-235» τα οποία προχώρησαν σε 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...