Εντάσεις στο Βόρειο Ειρηνικό

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Άρωμα Ανατολικής Μεσογείου παίρνουν οι εντάσεις στον Βόρειο Ειρηνικό κι αυτό λόγω της συχνότητας των παραβιάσεων που σημειώνονται στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Πριν λίγες μέρες σημειώθηκε κινέζικη παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ιαπωνία. Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δύο κινέζικα σκάφη εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της, κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου / Ντιαογού, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το λιμενικό της Ιαπωνίας με τη σειρά του ανέπτυξε περιπολικά σκάφη στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά αυτό το χρόνο, κάτι που εγείρει και τις διαμαρτυρίες της ιαπωνικής κυβέρνησης για τις «αδιάκοπες» εισόδους στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησάκια που διεκδικούνται και από τις δύο χώρες. Η Ιαπωνία αποκαλεί αυτή τη συστάδα νησιών «Σενκάκου» και η Κίνα «Ντιαογού».

Η προσπάθεια από την πλευρά της Κίνας να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην περιοχή του Ειρηνικού, έναντι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Πέραν των συνεχών εντάσεων που σημειώνονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συγκεκριμένα γύρω από τα νησιά Paracel, περιοχή στην οποία και εκεί υπάρχει ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ, βλέπουμε να κρατάει ανοιχτά μέτωπα και στον Βόρειο Ειρηνικό. Πρόκειται για μια έντονα διαφιλονικούμενη περιοχή, περιοχή με ιδιαίτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της εγγύτητας της στον Βερίγγειο πορθμό και τον έλεγχο των περασμάτων προς τον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό. Περιοχή, όπου εκφράζονται έντονα οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις των τριών ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών – ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας.

Οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στον Ειρηνικό εντείνονται συνεχώς και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το ενδιαφέρον των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών έχει μετατοπιστεί εκεί και λόγω συμφερόντων και λόγω γεωγραφίας. Όσο μάλιστα βαθαίνει και η καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι δεδομένα ότι τέτοια περιστατικά θα πληθαίνουν, λόγω των αντιθέσεων που εκφράζονται. Ακόμη και μία αλλαγή στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη στάση της, αφού οι επιδιώξεις της αμερικανικής αστικής τάξης είναι συγκεκριμένες, όπως άλλωστε και της κινέζικης.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...