Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου

(EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY T15», μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Αιγύπτου, εντός FIR Αθηνών σε περιοχή νότια της Κρήτης.

Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021.

Στην άσκηση η Ελλάδα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 και 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ενώ η Αίγυπτος με 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52, 2 αεροσκάφη RAFALE και 1 αεροσκάφος E-2C. Σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ: «Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς».

Η «GRC EGY T15» διεξήχθη σε 2 φάσεις με εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air – OCA, Defensive Counter Air). Μεταξύ των 2 φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Καθόλη την διάρκεια της «GRC EGY T15» το E-2C της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε εντός FIR Καΐρου.

Όπως δηλώνεται από το ΓΕΕΘΑ και αποδεικνύεται στη πράξη, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «έχει λάβει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ για το 2021 προγραμματίζεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, τόσο με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών όσο και με την αναβάθμιση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ»». Αυτό που επίσης δηλώνεται είναι ότι έχει επιτευχθεί και διεύρυνση της συνεργασίας «με την συμμετοχή έτερων φίλων και σύμμαχων κρατών σε αυτήν, γεγονός που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας».

Το καλάμι του «γεωπολιτικού μεγαλοϊδεατισμού»

Η πιο πάνω κατάληξη της σχετικής ανακοίνωσης του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με δυο λέξεις ότι εκφράζει τον «γεωπολιτικό μεγαλοϊδεατισμό» της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι η έκφραση της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχρονικά στοχεύουν στην γεωπολιτική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, στις πλάτες όμως και σε βάρος του ελληνικού λαού. Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής οι κυβερνήσεις προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις και επιθετικές συνεργασίες. Ενδεικτικά, συμμετέχουν με στρατιωτικές μονάδες και παρέχοντας βάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα και τα Βαλκάνια. Διαθέτουν μονάδες για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και βόρειας Αφρικής. Συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ το κράτος δολοφόνο της Παλαιστίνης, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο που εκτός των άλλων είναι και μέλος του ΝΑΤΟϊκού «Μεσογειακού διαλόγου» κ.α.

Δείτε ακόμα...