ΕΟ του ΚΚΕ: Συνάντηση με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη

Συνάντηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη
Συνάντηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022 συνάντηση με το Διευθυντή για τις εξωτερικές σχέσεις της UNESCO, Genz Seiti και τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού, Lazare Eloundou Assomo. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το ζήτημα των εντεινόμενων καταστροφών και βανδαλισμών αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα.

Ζήτησαν την κατεπείγουσα λήψη άμεσων μέτρων προστασίας τους και τον τερματισμό των καταστροφικών ενεργειών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών διοίκησης, ναζιστικών ομάδων. Τόνισαν  την ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή τους, καθώς και να παύσει κάθε δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος όσων τα υπερασπίστηκαν.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν, επίσης, ενδεικτικό κατάλογο με καταστραφέντα και βανδαλισθέντα μνημεία σε χώρες όπως Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Γερμανία, χώρες των Βαλκανίων κ.α.

Οι εκπρόσωποι της UNESCO ευχαρίστησαν τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για την ενημέρωση που έκαναν και στη συνέχεια παρουσίασαν τις προσπάθειες που κάνει ο οργανισμός τους να καταγράψει τα καταστραφέντα μνημεία. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί 18 μνημεία στο Κίεβο εκ των οποίων τα 5 είναι σοβιετικά και 177 στην υπόλοιπη χώρα. Σημείωσαν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν αυτή την καταγραφή και θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, έτσι ώστε οι λαοί κι ιδιαίτερα η νεολαία από αυτές τις χώρες να συνδεθεί και να γνωρίσει τους αγώνες των λαών στον 20ο αιώνα ενάντια στο φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά και τον θρέφει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...