ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και στη θετικότητα του κορονοϊού

Rapid test για κορονοϊό από στέλεχος του ΕΟΔΥ
EUROKINISSI

Αύξηση κατά 54% στις νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 14 έως 20 Αυγούστου- σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, στους 33 έφτασαν οι θάνατοι από τον ιό τις τελευταίες επτά ημέρες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αύξηση καταγράφηκε και στη θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στις διασωληνώσεις κατά 29% ενώ σε «χαμηλά επίπεδα» είναι η θετικότητα στην κοινότητα στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 33 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 63-99 έτη) ενώ το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορονοϊό ήταν 641. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισήχθησαν αυτή την εβδομάδα και νοσηλεύονται είναι εννέα ενώ συνολικά είναι 13.

Επίσης, την εβδομάδα από 14 έως 20 Αυγούστου, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε επτά από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και πτωτική τάση σε δύο περιοχές. Μέτρηση δεν έγινε στην περιοχή των Ιωαννίνων. 

Ειδικότερα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ξάνθη (199%), Αλεξανδρούπολη (75%), Θεσσαλονίκη (72%), Λάρισα (58%), Αττική (49%), Βόλο (29%) και Χανιά (22%) ενώ πτωτικές ήταν οι τάσεις σε Ηράκλειο (32%) και Πάτρα (όπου τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου).

Επιπλέον ανακοινώθηκε πως από την ανάλυση των δειγμάτων της εβδομάδας από 17 έως 23 Ιούλη, η νέα παραλλαγή «Eris» κατείχε το 36% με την υποπαραλλαγή της «Όμικρον» «κράκεν» να φτάνει στο το 48%.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα «παραμένει κάτω του 10%» και δεν καταγράφηκε νέος θάνατος, ούτε σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 17 άνδρες και 9 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41-90 ετών, διάμεση ηλικία: 74 έτη). Σε ό,τι αφορά τα δείγματα, καταγράφηκαν 377 θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 292 ήταν στελέχη τύπου Α και τα 85 ήταν στελέχη τύπου Β.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...