ΕΟΔΥ: Στους 54 οι θάνατοι από κορονοϊό σε μία εβδομάδα

Δωρεάν RAPID TEST ανίχνευσης του νέου κορονοϊού από κινητό συνεργείο του ΕΟΔY
Φώτο Αρχείου / Δωρεάν RAPID TEST ανίχνευσης του νέου κορονοϊού απο κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ / EUROKINISSI

Στους 54 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αφορά την εβδομάδα από 8 έως 14 Μάη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρουσιάστηκε αύξηση στη θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων, μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας του ιού και σταθερότητα στις διασωληνώσεις. Από την άλλη, μείωση παρατηρήθηκε στη θετικότητα στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 54 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 85,5 έτη (εύρος 58-98 έτη). Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 557. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 56.

Επίσης, την εβδομάδα από 8 έως 14 Μάη, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε τέσσερις από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, πτωτικές τάσεις σε δύο περιοχές και σταθεροποίηση σε τέσσερις περιοχές.

Ειδικότερα αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν σε Χανιά (59%), Αττική (49%), Ηράκλειο (23%) και Λάρισα (16%), πτωτικές σε Πάτρα (74%) και Βόλο (10%), ενώ σταθεροποίηση καταγράφηκε σε Αλεξανδρούπολη (+2%), Ιωάννινα (+4%), Ξάνθη (-5%) και Θεσσαλονίκη (-6%).

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση και δεν καταγράφηκε νέος θάνατος ούτε σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 17 άνδρες και 9 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41-90 ετών, διάμεση ηλικία: 74 έτη). Σε ό,τι αφορά τα δείγματα, καταγράφηκαν 365 θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 287 ήταν στελέχη τύπου Α και τα 78 ήταν στελέχη τύπου Β.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...