ΕΟΔΥ: Στους 82 οι νεκροί από κορονοϊό σε μία εβδομάδα

Στους 82 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αφορά την εβδομάδα από 20 έως 26 Φλεβάρη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρατηρείται αύξηση της θετικότητας στα δείγματα, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις από τον ιό, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες ενώ καταγράφηκε αύξηση που αφορά τις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα από γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου).

Παράλληλα, καταγράφηκαν 82 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος από 42 έως 100 ετών). Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 ήταν 1.063 (+12% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 152. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 95. 

Επίσης την εβδομάδα από 13 έως 19 Φλεβάρη, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε επτά από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και σταθεροποίηση σε τρεις περιοχές.

Ειδικότερα, αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε σε Πάτρα (47%), Αλεξανδρούπολη (29%), Ηράκλειο (23%), Αττική (22%), Λάρισα (19%), Θεσσαλονίκη (17%) και Ιωάννινα (16%) ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε σε Ξάνθη (7%), Βόλο (2%) και Χανιά (+5%).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση. Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενός άνδρα ηλικίας 67 ετών. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, 12 άνδρες και 9 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41-90 ετών, διάμεση ηλικία: 72 έτη). Συνολικά καταγράφηκαν 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 277 ήταν στελέχη τύπου Α και τα 13 ήταν στελέχη τύπου Β.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...