ΕΠ Δ. Μακεδονιας ΚΚΕ: Τιμά τη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ

ΔΣΕ - Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Τμήμα του ΔΣΕ

Μεγάλη ιστορική, πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής στη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματικές ομιλίες από στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Για πρώτη φορά θα αναδειχθούν πτυχές της Ιστορίας του ΔΣΕ στην περιοχή, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αρχειακό υλικό.

Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ έδρασε στην περιοχή Βιτσίου, Σινιάτσικου και Μπούρινου. Συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1948, ως μέρος της 11ης Μεραρχίας, κατά την αναδιοργάνωση του ΔΣΕ μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή. Η 18η Ταξιαρχία ανέλαβε κρίσιμες αποστολές στην περιοχή του Σινιάτσικου και του Μπούρινου, την περίοδο του φθινοπώρου του 1948. Εδωσε μεγάλες μάχες και μεταξύ άλλων κατάφερε να καταλάβει την Πτολεμαΐδα, την Εράτυρα, τη Σιάτιστα, συντρίβοντας μεγάλες ομάδες του εχθρού.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες και στους απογόνους όλων των ηρώων της ΕΑΜικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. «Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης Ιστορίας, για να μάθει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της.

Δείτε ακόμα...