ΕΠ Δυτικής Ελλάδας: Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη!

ΕΠ Δυτικής Ελλάδας: Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη!

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αν μια φορά τα προηγούμενα χρόνια πάλευαν να σταθούν όρθιοι, να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους, τώρα χίλιες φορές παλεύουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια αλλά και με τις καταστροφές στην παραγωγή τους», τονίζει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε τετρασέλιδη ανακοίνωση – κάλεσμά της προς τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο άνοιγμα στην ύπαιθρο και τα χωριά Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Αναφερόμενη στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι όσοι ξεριζώνουν καλλιέργειες, σφάζουν κοπάδια, εγκαταλείπουν χωράφια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν και, μεταξύ άλλων, η Οργάνωση σημειώνει:

«Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν για το μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο. Άλλωστε η ΕΕ, απευθυνόμενη στις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν, του ΠΑΣΟΚ πιο πριν, το λέει καθαρά: “το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι υψηλό γιατί η αγροτική παραγωγή είναι σκορπισμένη σε πολλά αγροτικά νοικοκυριά που πρέπει να συγκεντρωθούν”.

Άρα τα προβλήματα που βιώνουμε έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και της ΕΕ. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτικά (ΚΑΠ) της ΕΕ που αξιοποιείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ως εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα, την ανεργία και την εξαθλίωση για τους μικρούς παραγωγούς.

Όλες οι συμφωνίες, πάνω απ’ όλα η ΚΑΠ, όλα τα προγράμματα, όλα τα κίνητρα που δίνονται σε αγρότες και κτηνοτρόφους δεν έχουν σκοπό τους να εξασφαλίσουν στον αγρότη την παραμονή του στην αγροτική παραγωγή μέσω της εργασίας του και της οικογένειάς του, άντε και λίγης ξένης συμπληρωματικής εργασίας, κυρίως εποχικής.

Μάλιστα, τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις δίνονταν και παίρνονταν πίσω ανάλογα με τις ανάγκες βιομηχάνων, εξαγωγέων. Έτσι έγινε παλιότερα με τα καπνά, πολύ πιο πίσω με τη σταφίδα και φτάσαμε να εισάγουμε πορτοκάλια, μανταρίνια, αρνιά και κατσίκια, πράγματα και εξελίξεις που βίωσαν από πρώτο χέρι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας».

Καμιά αναμονή και αυταπάτη!

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας
Φώτο Αρχείου / Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας

Η Επιτροπή Περιοχής στέκεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί με τα αγροτικά προϊόντα σε όλους τους νομούς, καλεί να μην υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση ή αναμονή για κυβερνητικές εναλλαγές και δήθεν «σωτήρες» και προσθέτει:

«Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πολλοί θα περάσουν από τον τόπο μας και τη γειτονιά μας, θα μας χτυπήσουν την πλάτη, κάποιοι το κάνουν ήδη επιδιώκοντας να αποσπάσουν τη στήριξή μας στα κόμματά τους.

Ένα πράγμα δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει! Έχουν κυβερνήσει ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! Όλοι τους, είτε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας, συνέχιζαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων».

Αναφέρεται στη στάση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύοντας τις συνέπειες που είχαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τους για τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, καλώντας σε οργάνωση της πάλης τους, στους συλλόγους, τις ομοσπονδίες τους και σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στηρίζοντας τα αιτήματα για την επιβίωσή τους υπογεαμμίζει:

«Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει προοπτική σήμερα στον αγώνα μας. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μαζί με τους κομμουνιστές είναι σήμερα η ελπίδα και η απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η αντίσταση απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να κερδίζουμε ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίξουμε το δρόμο, για το νέο και το ελπιδοφόρο, το σοσιαλισμό.

Έλα μαζί μας! Αυτή τη φορά μην τους τη χαρίσεις! Μην ανταλλάξεις την ψήφο σου με ψίχουλα, πότε στον έναν και πότε στον άλλον.

Σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε νησί η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει και ενοχλεί! Η ενίσχυσή του παντού, είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας και της σοδειάς μας για να μείνουμε στον τόπο μας».

«Σταθερά στο πλευρό μας!»

Στην ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και μέσα από την εμπειρία τους, αναφέρθηκαν στο “Ριζοσπάστη” αγροτοσυνδικαλιστές νομών της Δυτικής Ελλάδας. «Χειροπιαστά», απαντούν γιατί και οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ’ την Κυβέρνηση της ΝΔ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α..

Μας έλεγαν, με την ένταξή μας στην ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα, ότι θα τρώμε με “χρυσά κουτάλια”, τα προϊόντα μας θα κατακλίσουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Από πρώτο χέρι βιώσαμε, με την πολιτική όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων, το ξεκλήρισμα μας, την αλλαγή καλλιεργειών όπως πχ στα καπνά, όπου ουσιαστικά εξαφανίστηκαν απ’ το νομό”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης και συνεχίζει:

“Είδαμε προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία που μπορούσαν να καλύπτουν μεγάλες λαϊκές ανάγκες, να καταλήγουν στις χωματερές να αγοράζονται κοψοχρονιά από εμάς και να είναι απλησίαστα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους, το λαό”.

Στάθηκε και σε ζητήματα του νομού, τονίζοντας: “Για δύο χρόνια η ελιά «Καλαμών» δεν είχε τιμή. Την τρίτη –πέρυσι- χτυπηθήκαμε από ακαρπία. Φέτος, η τιμή, είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Για όλα αυτά δεν αποζημιωθήκαμε. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Τα ίδια αντιμετωπίζουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι που δεν αποζημιώνονται απ’ τον ΕΛΓΑ για σειρά ασθενειών στα ζώα τους, ούτε καν απ’ τις επιθέσεις λύκων που έχουν πληθύνει”.

Στην Ηλεία, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, υπογραμμίζει: “Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το «καυτό» πρόβλημα της σταφίδας, ανακοινώθηκε, ουσιαστικά, ότι δεν μπορεί το κράτος να στηρίζει προϊόντα που έκαναν τον “κύκλο” τους. Το λένε για ένα ακόμη σημαντικό προϊόν όπως και άλλα, που μέσω των πολιτικών ΕΕ-ΚΑΠ, ελληνικών κυβερνήσεων, θέλουν να σταματήσει η παραγωγή τους, πετώντας εκτός χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες. Το βλέπουμε επίσης, με τα σταφύλια, οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, όπου, αφού έρχονται από παντού παγοκολώνες μούστου, οι έμποροι τα αγοράζουν από εμάς στις εξευτελιστικές τιμές των 0,13-0,15 ευρώ το κιλό”.

Και συμπληρώνει: “Μόνο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά. Τα άλλα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους και στο νομό, μας λένε για τις ομάδες και τα συνεταιρικά σχήματα, που δήθεν θα μας σώσουν, κρύβοντας την αλήθεια”.

Από το Αίγιο, ο πρόεδρος του ΑΣ «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, επισημαίνει: «Διαχρονικά συγκρούονται δύο πολιτικές. Αυτή της ΕΕ-ΚΑΠ- Κυβερνήσεων και αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας και στηρίζει το ΚΚΕ. Στην Αιγιαλεία από τη σταφίδα σήμερα, έχουν χάσει εισοδήματα περίπου 2.000 οικογένειες. Επίσης, από το 2002 έχει παραμείνει μόνο το ¼ της παραγωγής λεμονιών στην περιοχή. Γι’ αυτά οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ως σήμερα».

Τη δική του πτυχή έδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Ζήβας, αναφέροντας: “Απ’ τη μονοκαλλιέργεια του… τουρισμού, ούτε οι αγρότες ωφελήθηκαν. Αντιθέτως είδαμε να μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, να ξεκληρίζονται τα προϊόντα μας που δεν απορροφούνται όπως μας έταζαν όλοι οι άλλοι, ξεγελώντας μας”.

Στα προβλήματα και των αλιέων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, Παναγής Σωτήρας. «Μοιράζουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όλοι όσοι μέσω της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στήριζαν την καταστροφή αλιευτικών σκαφών, συμβάλλοντας στη συγκεντροποίηση του κλάδου, την επιχορήγηση και ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών – ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων», είπε, υπογραμμίζοντας: «Αποδείχθηκε πόσο καταστρεπτικά είναι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, το τεράστιο κόστος παραγωγής σε καύσιμα, αναλώσιμα αλλά και στη ζωή μας».

Δείτε ακόμα...