Επαφές Μπορέλ στη Μόσχα για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί αύριο ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και άλλους κυβερνητικούς παραγοντες. Είναι η πρώτη επίσκεψη ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ στη Ρωσία από το 2017.

Σύμφωνα με την ατζέντα, θα διεξαχθούν ευρείες συνομιλίες ενόψει της στρατηγικής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτη.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή, η σημασία της συνέχισης της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν, η παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή. Η φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι επίσης μέρος της ημερήσιας διάταξης, ενώ ο Μπορέλ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών» και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η σχέση με τη Ρωσία είναι μία από τις πιο περίπλοκες της ΕΕ. Οι πρόσφατες εξελίξεις (σ.σ. υπόθεση Ναβάλνι) χρησιμεύουν μόνο για να τονίσω την ανάγκη να επισκεφτώ τη Μόσχα. Πέρα όμως από τα ζητήματα της αντιπαράθεσης, υπάρχουν επίσης τομείς στους οποίους η ΕΕ και η Ρωσία συνεργάζονται ή πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο και που απαιτούν την επείγουσα προσοχή μας», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από το ταξίδι του.

Η Μόσχα διαμήνυσε σήμερα ότι η επίσκεψη Μπορέλ δεν θα εστιασθεί αποκλειστικά στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στο θέμα του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα θέσει θέμα διαστρέβλωσης από την Δύση των όσων συμβαίνουν στη Ρωσία. «Η επίσκεψη του κυρίου Μπορέλ είναι προγραμματισμένη. Τα όσα αναφέρονται σχετικά με ότι το περιεχόμενο της επίσκεψης αυτής στις συνομιλίες που θα γίνουν θα επικεντρωθεί μόνο στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυσικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συγκέντρωσε υλικό που αφορά τις ενέργειες της αστυνομίας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Ευρώπη. «Δώσαμε επιλεγμένο υλικό αναφορικά με το πώς πραγματοποιούνται οι συλλήψεις και πώς εμποδίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις στις χώρες της ΕΕ, πώς συμπεριφέρεται η αστυνομία, ώστε ο κύριος Μπορέλ και η αντιπροσωπεία του να είναι σε θέση να απαντήσουν οι ίδιοι σε πολλά ερωτήματα, πριν τα θέσουν σε εμάς», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αξιολογεί ως εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη Μπορέλ, ενώ αναφέρθηκε στην «απογοήτευση» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Μόσχας και Βρυξελλών, οι οποίες σχέσεις «στην πραγματικότητα παραμένουν σε αναστολή», κάτι που η Ρωσία δεν επιθυμεί, όπως είπε. Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «ολοκληρωμένου διαλόγου, ειδικά προκειμένου να συζητήσουμε ανοιχτά τις υπάρχουσες διαφωνίες, που είναι πολλές».

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν ο Μπορέλ σχεδιάζει να επισκεφτεί τον Ναβάλνι στη φυλακή, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση για μια τέτοια συνάντηση εναπόκειται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σωφρονισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...