Επέκταση της New START μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

Οι ΗΠΑ επέκτειναν τη συνθήκη «New START» με τη Ρωσία για πέντε ακόμη χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. Η επέκταση της συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από τη Μόσχα.

Η New START έχει τεθεί σε ισχύ από το 2011 και θα έληγε στις 5 Φεβρουαρίου πριν από την νέα παράταση που έλαβε, ενώ μάλιστα είναι η μόνη νομική δέσμευση για έλεγχο των όπλων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η επέκταση της ισχύος της συνθήκης “New START” διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα) και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φλεβάρη 2026», σημειώνεται. «Καθώς συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργαστούμε για να κάνουμε τη Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Η «New START» υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...