«Έπεσε» πάλι η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο

Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα
Φώτο Αρχείου / Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα

Νέος γύρος πολιτικής αστάθειας εκδηλώνεται στο Μαυροβούνιο, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη γεωπολιτική επιρροή στα Βαλκάνια, καθώς η κυβέρνηση της χώρας «έπεσε» ξανά, 5 μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Απρίλη.

Συγκεκριμένα, με 50 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας διάφορα κόμματα στη Βουλή του Μαυροβουνίου κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντρ. Αμπάζοβιτς.

Την πρόταση μομφής στήριξαν και δυνάμεις που την περασμένη άνοιξη είχαν ταχθεί στο πλευρό του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το DPS (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), που ζήτησαν «εκλογές και μια σταθερή κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του DPS Ντ. Ζίφκοβιτς.

Τη στήριξαν επίσης δυνάμεις όπως το Βοσνιακό Κόμμα, το «Αληθινό Μαυροβούνιο», το «Ενωμένο Μαυροβούνιο» κ.ά. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές αποχώρησαν από τη Βουλή πριν αρχίσει η ψηφοφορία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι προερχόμενοι από το φιλοσερβικό «Δημοκρατικό Μέτωπο», το κόμμα «Ενωμένη Δράση για τη Μεταρρύθμιση» του Αμπάζοβιτς κ.ά.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα κόμματα που συμμετείχαν μέχρι τώρα στον κυβερνητικό συνασπισμό θα επιδιώξουν νέο σχήμα ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σημειωτέον, η πρόταση μομφής κατατέθηκε μετά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση Αμπάζοβιτς με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (παραμένει ισχυρός παράγοντας σε μια χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Σέρβοι) για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκατοντάδων μοναστηριών και ιερών ναών. Πολλοί επέκριναν τη συμφωνία ως «αντίθετη στα συμφέροντα του Δημοσίου». Το DPS ισχυρίστηκε ότι «αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας».

Ο ρόλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο στάθηκε αιτία αντιπαράθεσης και τους προηγούμενους μήνες, καθώς πολλοί επιμένουν ότι αποτελεί «μοχλό» ευρύτερων παρεμβάσεων του Βελιγραδίου – και κατ’ επέκταση της Μόσχας – στη χώρα.

Σύμφωνα εξάλλου με σχετικά ρεπορτάζ, ο Ζίφκοβιτς δήλωσε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να κάνει βήματα για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ.

Από τη μεριά του ο Αμπάζοβιτς από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της χώρας Μ. Τζουκάνοβιτς (προερχόμενο από το DPS και για χρόνια ηγέτη της χώρας, πρωταγωνιστή της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006), μιλώντας για «πολιτική σύγκρουση στην οποία κάποιος θα ηττηθεί» και κατηγορώντας την άλλη πλευρά ότι «σπρώχνει το Μαυροβούνιο σε μεγάλα προβλήματα και στην εξαφάνιση». Δήλωσε δε πολύ περήφανος γιατί «θα μας μνημονεύουν ως την πιο βραχύβια κυβέρνηση, αλλά και εκείνη που έλαβε τις πιο δύσκολες αποφάσεις».

Εκ μέρους της ΕΕ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο, Βλ. Μπίλτσικ, είπε ότι «το Μαυροβούνιο θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ όταν διαχειριστεί ορισμένα δύσκολα εγχώρια πολιτικά καθήκοντα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι όταν τον περασμένο Απρίλη ανέλαβε καθήκοντα ο 37χρονος αλβανικής καταγωγής Αμπάζοβιτς, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να καταλάβουμε τώρα περισσότερο από ποτέ γιατί χρειαζόμαστε την ολοκλήρωση της ΕΕ, και αυτό το μήνυμα πρέπει να το καταλάβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί αν αφήσει τον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων σε διαφορετικού είδους επιρροή, ίσως όχι αυτήν τη φορά, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί να έρθουμε σε πολύ προβληματική κατάσταση». Την ίδια στιγμή συνιστούσε προσοχή στην αντιμετώπιση των στενών δεσμών με τους Κινέζους αλλά και τους Ρώσους επενδυτές, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος», αλλά και αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε σε δύο ή τρεις καρέκλες».

Βουλγαρία: Αντιπαράθεση για «μηνύματα καλής θέλησης» στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σε άμεση διασύνδεση με τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης – Ρωσίας συνεχίζεται και η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλγαρία, όπου επίσης ο κυβερνητικός συνασπισμός «έπεσε» το προηγούμενο διάστημα μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής στη Βουλή.

Φιλοδυτικές δυνάμεις κατηγορούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γκιούλουμπ Ντόνεφ – τον οποίο ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό, μέχρι να γίνουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Οκτώβρη – ότι δεν περιορίζεται σε διαχειριστικές κινήσεις αλλά έσπευσε να εκπέμψει προς τη Ρωσία «μηνύματα καλής θέλησης». Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια φιλοδυτικές διαδηλώσεις, με σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ και συνθήματα όπως «Gazprom Go Home».

Στο μεταξύ η υπηρεσιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας – με δεδομένη τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την περασμένη άνοιξη, όταν η τότε κυβέρνηση Πετκόφ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους νέους όρους πληρωμής που έθεσε η Μόσχα – φαίνεται ότι προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με τη ρωσική πλευρά.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρ. Χρίστοφ, αφού δήλωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ενεργειακές εταιρείες από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες με την “Gazprom” για την επανάληψη των ροών είναι αναπόφευκτες». Ο ίδιος προ ημερών σχολίαζε ότι «οι πόρτες που έχουν κλείσει με δύναμη ανοίγουν αργά».

Χτες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής πρωθυπουργός Χρ. Αλεξίεφ δήλωσε ότι «για τον Σεπτέμβρη υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες αερίου, για μετά τον Οκτώβρη δεν υπάρχουν».

Αλβανία: Συλλήψεις για απόπειρα εισόδου σε στρατιωτικό εργοστάσιο

Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Γκραμς της κεντρικής Αλβανίας, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες που τους εμπόδισαν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αλβανικό υπουργείο Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι τα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν «είναι ύποπτα για κατασκοπεία», ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκο Πελέσι αναφέρθηκε στο «γεωπολιτικό πλαίσιο», με βάση το οποίο «το περιστατικό δεν μπορεί να απορριφθεί ως συνηθισμένο», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...