Επέτειος Ηρωικού Ξεσηκωμού: Πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης

ΚΝΕ - Πολυτεχνείο 2020: Πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκη
Πολυτεχνείο 2020: Πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκη

Για ακόμη μια χρονιά το μήνυμα του Πολυτεχνείου, τα διαχρονικά συνθήματα του αναρτήθηκαν στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου! Έπειτα από πίεση προς τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και την Κοσμητεία του Πολυτεχνείου και με όπλο τις μαζικές αποφάσεις των Φοιτητών Συλλόγων αλλά και την αταλάντευτη επιμονή τους πως το Πολυτεχνείο δεν θα αποτελέσει φέτος νεκρή ζώνη, εκπρόσωποι ΦΣ ανάρτησαν πανό με σκοπό, το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει το Πολυτεχνείο να μην θαφτεί, παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν την ένταση της καταστολής, την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο των Πανεπιστημίων που στόχο έχουν την επιβολή του φόβου στον λαό και στην νεολαία. Στο σιωπητήριο που τόσο θέλει η κυβέρνηση να επιβληθεί  απαντάμε με αποφασιστικότητα , με προσήλωση πως το Πολυτεχνείο θα μείνει ζωντανό και τα επίκαιρα μηνύματα του θα φτάσουν στα αυτιά εκείνων που τόσο ενοχλούνται από την σημασία τους.

Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή, συνεχίζεται» οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Φυσικού, Βιολογίας, Γεωλογίας του ΑΠΘ καθώς και Πρωτοβουλίες Ίδρυσης Φοιτητικών Συλλόγων στις ΣΕΥ και ΣΜΗ του ΔΙΠΑΕ, σημειώνουν ότι  «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν δυνατά στις 17 Νοέμβρη». 

Στις αποφάσεις τους αναφέρουν:

«H αγωνία που όλοι οι φοιτητές έχουμε για τη συνέχεια των σπουδών μας να γίνει αγώνας για το δικαίωμά μας σε Υγεία και Παιδεία!

Οχτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση μας έχει αφήσει τις σπουδές μας στον αέρα! Δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο ώστε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στα αμφιθέατρά μας, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Την ίδια ώρα τα διδακτικά κενά ενός ακόμα εξαμήνου μεγαλώνουν, τα χαμένα εργαστήρια και κλινικές πολλαπλασιάζονται, η πρακτική άσκηση αναστέλλεται για μια ακόμα φορά. Για άλλο ένα εξάμηνο θα μας δώσουν βιβλία στο “παρά πέντε” της εξεταστικής. Στις εστίες δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθούμε τηλεματικά τα μαθήματά μας, ενώ συνεχίζει να είναι υγειονομική βόμβα. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει με όλα τα μέσα την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων, μοιράζοντας εκατομμύρια στον ΕΛΚΕ για έρευνα-εμπόρευμα, για τη “διαφήμισή” τους στο εξωτερικό και οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ανάγκες μας!

Σε κλειστά πανεπιστήμια η κυβέρνηση δίνει λεφτά για αστυνόμους για να “φυλάνε” τις μπίζνες στις σχολές.

Η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση λογαριάζοντας τη ζωή μας με το «πόσο κοστίζει», μας έχει φέρει σε αδιέξοδο, η οργή μας συσσωρεύεται. Φοβούνται την απάντηση του λαού, της νεολαίας, γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους! Γι’ αυτό, εξαπολύουν λυσσασμένη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, συκοφαντούν τους αγώνες μας, αξιοποιούν γνωστές προβοκατόρικες εχθρικές ομάδες για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για παραπέρα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια δεν θα της περάσει!

Νομίζουν ότι με την απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας, με τα μέτρα αυταρχισμού στα Πανεπιστήμια, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο για τα εργατικά σωματεία θα μας κάνουν να σωπάσουμε… Είναι γελασμένοι!

Κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα! Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και αγρότες βγαίνουμε στο προσκήνιο για να επιβάλουμε με τον συλλογικό μας αγώνα τα δικαιώματά μας στη ζωή, την Υγεία, την Παιδεία! Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, προστασία που απαιτεί εκτός από τα ατομικά μέτρα, να πάρουν επιτέλους η κυβέρνηση και το κράτος τις ευθύνες τους! Να κάνουν πράξη τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα υγειονομικών, εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών.

Πολυτεχνείο 2020: Πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκη
Πολυτεχνείο 2020: Πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας “φώτισε” και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο “δεδομένοι” να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

… η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού – λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου.

… ειρήνη, η ασφάλεια, η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου “Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ” το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ δεν μας προστατεύουν, δίνουν αέρα στα πανιά στην εντεινόμενη προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Ματώνουν τους λαούς στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών για τα κέρδη των λίγων, σε Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ και παντού, όσους προέδρους και αν αλλάξουν.

… οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Έφτιαξαν τη δική τους Αντι-ΕΦΕΕ κόντρα στην ΕΦΕΕ των διορισμένων εκπροσώπων της χούντας. Βρήκαν, σε συνθήκες σκληρών διώξεων, τους τρόπους να συζητούν, να οργανώνουν την απάντησή τους. Σήμερα, που η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στις σχολές θέλουν να βάλουν εμπόδιο στη λειτουργία των συλλόγων, μιλώντας για ηλεκτρονικές διαδικασίες και ψηφοφορίες, είναι ανάγκη οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ζωντανέψουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συλλόγους. Να εντείνουμε με όλους τους τρόπους τη συλλογική συζήτηση και δράση, με τον τρόπο που μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε το διπλανό μας!

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα! Οι φοιτητές, μαζί με τον Λαό, γινόμαστε πρωταγωνιστές για τις σπουδές, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν!

Καλούμε σε συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 17 Νοέμβρη, στην επέτειο του Πολυτεχνείου».

Δείτε ακόμα...