Επιχείρηση «IRINI»: Ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων στέλνει η Ιταλία στη Λιβύη

Tο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων "San Giusto"
Tο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων “San Giusto”

Η Ιταλία αναβαθμίζει την παρουσία της στην επιχείρηση «IRINI» στέλνοντας το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «San Giusto».

Το πολεμικό πλοίο του ιταλικού ναυτικού “San Giorgio” μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή του στην ιμπεριαλιστική επιχειρησιακή του περιοδεία ως ναυαρχίδα της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI και επέστρεψε στο λιμάνι του Μπρίντιζι μετά από τέσσερις μήνες στο Λιβυκό Πέλαγος .

Το νέο πλοίο διοικήσεως είναι ένα LPD (Landing Platform dock) εξοπλισμένο με κέντρο επιχειρήσεων, ελέγχου και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών και δικτύων υπολογιστών για τη διανομή πληροφοριών επί του σκάφους, καθιστώντας το κατάλληλο ως κέντρο διοίκησης για ναυτικές επιχειρήσεις που εκτελούνται από κοινά και συνδυασμένα επιτελεία

Στο ITS San Giusto θα βρίσκεται επίσης ένα ελικόπτερο EH 101 και μια ομάδα άμεσης επέμβασης της Ταξιαρχίας San Marco του Ιταλικού Ναυτικού, ειδικευμένη στην πραγματοποίηση επιθεωρήσεων στα εμπορικά πλοία ακόμη και σε περίπτωση μη συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία ανέλαβε την διοίκηση της επιχείρησης από την Ελλάδα την 1η Απριλίου, στην ναυτική βάση Τάραντα της Ιταλίας, οπου πραγματοποιήθηκε η παράδοση καθηκόντων Διοικητού εν Πλω (COM FHQ) της Eπιχείρησης Irini από τον Αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο ΠΝ στον Ιταλό Υποναύαρχο Stefano Frumento, παρουσία του Ιταλού Διοικητή της επιχείρησης Ναυάρχου Fabio Agostini.

Το πλοίο San Giusto καθελκύστηκε το 1994 και μπορεί να μεταφέρει 3 αποβατικά σκάφη και 3 ελικόπτερα βαρέως τύπου. Είναι μήκους 133 μέτρων κι εκτοπίσματος 8.000 τόνων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...