Επίκαιρη ερώτηση: Μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Σητεία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων - Σητεία
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Επίκαιρη Ερώτηση για τις τεράστιες καταστροφές στη Σητεία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου 15 Οκτώβρη, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρ. Τριαντόπουλο.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, επισημαίνονται τα εξής:

«Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σητείας. Οι καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου άφησαν έναν απολογισμό που μετρά εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις του εμπορίου, άλλων επαγγελματιών στον επισιτισμό και στον τουρισμό, όπως και αγροτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ζημιές, με τις μισές σχεδόν να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες είναι, επίσης, οι καταστροφές σε κατοικίες, σε οικοσκευή, προσωπικά αντικείμενα κ.α., αλλά και σε δημοτικές υποδομές. Ταυτόχρονα, είναι εκατοντάδες τα επαγγελματικά, αγροτικά και ιδιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης των πληττόμενων, με αποζημιώσεις ψίχουλα στα μέτρα των «δημοσιονομικών περιθωρίων και αντοχών», όπως ειπώθηκε επανειλημμένα από κυβερνητικά στελέχη.

Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-Ουσιαστική στήριξη των πληγέντων: Καταγραφή των ζημιών, επειγόντως, με κρατική ευθύνη, από κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, για να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100% για το σύνολο των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς γραφειοκρατία, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες σε κτίρια, εμπορεύματα, εξοπλισμό, οχήματα, εργαλεία, αγροτικά εφόδια και προϊόντα. Οικονομική ενίσχυση για την επανεκκίνηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες. Να μην πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα και να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους κ.α., μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των πληγέντων. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

-Αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση ζημιών: Να χρηματοδοτηθούν κατεπειγόντως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Σητείας στον ποταμό “Παντέλη”, στη “Βάγκα”, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της κοίτης, οριοθέτησης των ρεμάτων και των ποταμών, με τις απαραίτητες μελέτες και έργα μεταξύ των οποίων και αυτά της συγκράτησης φερτών υλικών κ.λπ. Να αποκατασταθούν η αγροτική οδοποιία, οι δημόσιες υποδομές, υποδομές της ΔΕΥΑ Σητείας. Να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πρόληψη και διαφυγή.»

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...