Επικίνδυνα σχέδια με το βλέμμα στη ΝΑΤΟική συνοχή και «ανθεκτικότητα» στον ανταγωνισμό

ΝΑΤΟ

Επικίνδυνα μέτρα, με το βλέμμα στη ΝΑΤΟική συνοχή και «ανθεκτικότητα», ενόψει της ακόμα μεγαλύτερης όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που φέρνει η καπιταλιστική κρίση, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, σε συνέχεια και της αντίστοιχης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών στις 2/4.

Το γενικό πνεύμα το έδινε όλες αυτές τις βδομάδες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας συνεχώς ότι δεν πρέπει να αφήσουν «μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας», σε ένα μήνυμα να σταματήσουν τα λοξοκοιτάγματα κρατών-μελών του – με βάση τα επιμέρους συμφέροντα – προς ανταγωνιστικά κέντρα, Κίνα και Ρωσία, οι οποίες με εργαλείο και την παροχή υγειονομικής και άλλης βοήθειας επιχειρούν διεύρυνση της επιρροής τους σε ζώνες ενδιαφέροντος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Τόνισε εξάλλου πως «έχουμε μια πιο επιθετική Ρωσία, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος έχει μεταβληθεί με την άνοδο της Κίνας, άρα όλες οι προκλήσεις ασφάλειας κάθε άλλο παρά εξαφανίστηκαν με την έλευση του Covid-19».

Άλλωστε, διόλου τυχαία, σύμφωνα και με διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, κύριο θέμα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη ήταν μεν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η «συνεισφορά» των υπουργείων Άμυνας στις πολιτικές αρχές και δομές πολιτικής προστασίας – όπου η πανδημία λειτουργεί και ως μια «γενική δοκιμή» για να ελεγχθούν οι δυνατότητες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε τομείς όπως είναι τα logistics, οι μεταφορές κ.ο.κ. – αλλά κυρίως «η αξιολόγηση των συνεπειών της στις δυνατότητες και συνοχή του ΝΑΤΟ, καθώς και οι πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις της πανδημίας».

«Ένα ιστορικό σοκ με μακροπρόθεσμες συνέπειες»

Αμέσως μετά, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δείχνοντας προς την επερχόμενη όξυνση όλων των αντιθέσεων, στο εσωτερικό των κρατών – μελών αλλά και συνολικά την πορεία των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι η πανδημία «αποτελεί μια δίχως προηγούμενο πρόκληση για τους λαούς και τις οικονομίες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ένα ιστορικό σοκ στο διεθνές σύστημα με μακροπρόθεσμες ίσως συνέπειες».

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, διακήρυξε ότι «τα έθνη μας είναι ενωμένα και οι στρατοί μας στηρίζουν τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα, η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα παραμένει άθικτη, με τις δυνάμεις μας έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε απειλή».

Μιλώντας για «μια όλο και πιο επιθετική Ρωσία», παραπέμποντας στις κινήσεις της στην Κριμαία και τη Συρία και προσθέτοντας ότι «βλέπουμε και άλλες προκλήσεις και απειλές», επανέλαβε ότι ακριβώς αυτές «οι προκλήσεις ασφαλείας δεν έχουν αδυνατίσει λόγω της εμφάνισης του ιού. Αντιθέτως, πιθανοί αντίπαλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους», και γι’ αυτό «εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στην αποτροπή και άμυνα».

Εξ ου και ναι μεν αναγνώρισε ότι λόγω της πανδημίας ασκήσεις ακυρώνονται, κινήσεις του προσωπικού περιορίζονται κ.λπ., αλλά σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται».

Μια από αυτές η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SΝMG2 στο Αιγαίο, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ στην πράξη ελέγχει τον πλου ρωσικών πλοίων και συχνά ανοίγεται και στη Μαύρη Θάλασσα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας και σε αυτό το σημείο το νήμα από τους προκατόχους της, ζήτησε στην τηλεδιάσκεψη την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής αρμάδας, τάχα για αντιμετώπιση κατευθυνόμενων από την κυβέρνηση Ερντογάν μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, όταν ακριβώς είναι στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού και των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που θεριεύει και η τουρκική προκλητικότητα και η «εργαλειοποίηση» των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο γγ του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε άλλωστε ότι παρά την πανδημία οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας εξακολουθούν κανονικά σε Αφγανιστάν και Κόσοβο, συνεχίζουν να επιχειρούν τα συγκροτήματα μάχης (battlegroups) στις Βαλτικές Χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, συνεχίζεται επίσης η ναυτική και αεροπορική παρουσία σε Μεσόγειο και Αιγαίο (δίαυλος για τα ρωσικά πλοία στο δρομολόγιο Ανατ. Μεσόγειος – Μαύρη Θάλασσα), ενώ θύμισε ότι ήδη από την αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 2/4, αποφασίστηκε ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Επιχείρηση «θωράκιση» σε στρατηγικές υποδομές

Σε αυτό το φόντο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο να απαντήσει στην εκστρατεία παραπληροφόρησης (σ.σ. ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν αδυναμία ή απροθυμία να βοηθήσουν τα κράτη – μέλη τους κ.λπ.) που προσπαθεί να μας διαιρέσει και να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας. Δουλεύουμε μαζί με την ΕΕ για να εκθέσουμε αυτά τα κέντρα και να απαντήσουμε». Αξίζει να σημειωθεί πως το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει και ειδικό φυλλάδιο, στο οποίο απαντά στους «5 κορυφαίους μύθους της Ρωσίας σχετικά με το ΝΑΤΟ και τον Covid».

Βέβαια, πίσω από την προπαγάνδα του κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου υπάρχει το …επίδικο, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ: «Οι γεωπολιτικές συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες, κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία κρατών – μελών μας και να επενδύσουν στις κρίσιμες υποδομές μας, εξέλιξη που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες σε μια επόμενη κρίση. Είναι πρόωρο να διευκρινίσουμε πώς θα συνεχίσουμε αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες» για να αποκρουστούν τέτοιες εξαγορές.

Πρόκειται για αναφορές που φωτογραφίζουν ευθέως την Κίνα, στον απόηχο και των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του περασμένου Δεκέμβρη, στο Λονδίνο, που μίλησε για «αυξανόμενη επιρροή» της Κίνας, η οποία παρουσιάζει «τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις», και τόνιζε στη Διακήρυξή της: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, καθώς και της κρίσιμης υποδομής και της ενεργειακής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι, στο πλαίσιο της αντίστοιχης εξουσίας τους, δεσμεύονται να κατοχυρώσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βασίζονται σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα». Ενώ πρόκειται για ένα ακόμα σημείο τριβής και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δεδομένων και των διαφορετικών συμφερόντων των κρατών – μελών.

Ερωτηθείς, άλλωστε, από δημοσιογράφους αν πρέπει να τονιστεί στα κράτη – μέλη ότι κρίσιμες υποδομές «πρέπει» να παραμείνουν σε «εθνικά χέρια» και να μην πωληθούν σε κινεζικά κεφάλαια, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε ότι «αποτελούν κομμάτι της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ (“Resilience”, βασική προτεραιότητα της λυκοσυμμαχίας βάσει της ιδρυτικής της συνθήκης), σημαντικές για τη στρατιωτική ετοιμότητα και δομή του ΝΑΤΟ, που δεν πρέπει να υπονομευτεί». Πρόσθεσε ότι υπουργοί από «πολλά» κράτη – μέλη (αλλά …όχι όλα) ασπάστηκαν αυτήν τη θέση στην τηλεδιάσκεψη. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να παρθούν μέτρα σε συνεννόηση ακόμα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να αποτραπούν τέτοιες πωλήσεις.

Επικίνδυνα σχέδια…

Σε κάθε περίπτωση, στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί συμφώνησαν να προωθήσουν μέτρα σε 7 τομείς, ουσιαστικά προσδένοντας ακόμα πιο στενά όλο τον κρατικό μηχανισμό στις ΝΑΤΟικές «προτεραιότητες» και δίνοντας το «πράσινο φως» για την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αφού αυτοί αφορούν ανάμεσα στα άλλα την Υγεία, τη «διαχείριση μαζικών απωλειών», τις τηλεπικοινωνίες και «τη διασφάλιση της συνέχειας στη διακυβέρνηση» (goverment continuity), με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφερόταν σχετικά από το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας, στην τηλεδιάσκεψη «επικύρωσαν συστάσεις της Συμμαχίας προς ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας των κρατών – μελών και ανέθεσαν στις στρατιωτικές αρχές την επεξεργασία προτάσεων περαιτέρω συμβολής των στρατιωτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των δημόσιων συστημάτων Υγείας, κυρίως μέσω της ετοιμότητας μεταφοράς ασθενών και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Συμφώνησαν, παράλληλα, για την αναγκαιότητα όπως η Συμμαχία εξετάσει την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της κλίμακας “Covid-19”, αντλώντας δεδομένα από τη σχετική εμπειρία των κρατών – μελών».

…σε συντονισμό με την ΕΕ

Δεν περνά απαρατήρητο ότι οι ΝATOικοί έσπευσαν να καλέσουν στην τηλεδιάσκεψη υπουργούς κρατών με το καθεστώς «εταίρων» της λυκοσυμμαχίας, συγκεκριμένα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όπως επίσης και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ.

Άλλωστε, και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε το πόσο συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλοι του ευρωατλαντικού άξονα, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με σχέδια να εξυφαίνονται και παραπέρα, καθόσον σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, ήδη από τις 2/4, από τους υπουργούς Εξωτερικών, να εμπλακεί πιο ενεργά στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική. Η δε ΕΕ ξεκινά τη ναυτική επιχείρηση «Irene» στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ενισχύσει και παραπέρα τη στρατιωτική παρουσία της στο Σαχέλ, ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, επιχειρήσεις όπου προγραμματίζεται και ελληνική συμμετοχή (με πλοίο, στελέχη και «προκεχωρημένο φυλάκιο» τη Σούδα στην «Irene», με μάχιμο τμήμα στο Σαχέλ, κατόπιν και σχετικού αιτήματος του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στον ίδιο τον Μητσοτάκη).

Εξάλλου, σε άλλο ένα απτό δείγμα συντονισμού των δύο κέντρων και με βάση κοινές ανησυχίες και σχέδια, από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ ανακοινώθηκε την Τετάρτη (ακριβώς ανήμερα της τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ) ότι κατόπιν εντολής Μπορέλ θα στηθεί μια ειδική «task force» (ομάδα δράσης) με αντικείμενο να υποστηρίξει και να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα κράτη – μέλη στις πολιτικές αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας, εξέλιξη σε συνέχεια σχετικής απόφασης της αντίστοιχης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 6/4.

Επισήμως θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα όπου θα μοιράζονται «αιτήματα, βέλτιστες πρακτικές και άλλες σχετικές πληροφορίες ως απάντηση στην πανδημία», ενώ «θα βοηθήσει στον εντοπισμό των διδαγμάτων και των πιθανών επιπτώσεων στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας για καταστάσεις κρίσης στο μέλλον», φρασεολογία – ξεπατικούρα από τα κείμενα του ΝΑΤΟ.

Αποφασίστηκε άλλωστε η ομάδα αυτή ειδικών της ΕΕ (στρατιωτικοί αλλά και πολιτικό προσωπικό) να «συντονιστεί στενά με το ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας πλήρη συμπληρωματικότητα, αμοιβαία ενίσχυση και αποφυγή επικαλύψεων».

[Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου]

Δείτε ακόμα...