Επικίνδυνη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Η Νατοϊκή αρμάδα SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα - ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία
Φώτο Αρχείου / Standing NATO Maritime Group 2 will take part in Exercise Sea Breeze 21 from 28 June 2021 and run through 23 July 2021. (NATO courtesy photo by SNMG2)

Σε μια κίνηση που φανερώνει το μέγεθος της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα νότα διαμαρτυρίας για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απαριθμώντας παραδείγματα πρόσφατων επικίνδυνων ελιγμών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και να συζητήσουν «τρόπους μείωσης των στρατιωτικών και πολιτικών εντάσεων». «Διαφορετικά,όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την εξάλειψη των αναδυόμενων απειλών», σημειώνεται.

Οπως είχε νωρίτερα επισημάνει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, οι αποφευχθείσες καταστροφές δεν σημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν ατιμώρητα τις ζωές των ανθρώπων».

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό, η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB κατήγγειλε ότι ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο κατευθύνθηκε προς το Στενό του Κερτς (βρίσκεται στα ανοιχτά της Κριμαίας και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική) χωρίς να υποβάλει αίτηση διέλευσης από το κανάλι που ελέγχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την FSB, το ουκρανικό πλοίο αρχικά δεν ανταποκρίθηκε στη ρωσική απαίτηση να αλλάξει πορεία, ενώ αργότερα γύρισε πίσω.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «νόμιμη παρουσία» του σκάφους, προσθέτοντας ότι ήταν πλοίο έρευνας και διάσωσης, χωρίς όπλα.

Δείτε ακόμα...