Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο

Μέρκελ- Ερντογάν

Επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς εντείνονται οι διεργασίες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι «συνολικές σχέσεις» με την Τουρκία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου να βρίσκονται στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επικοινωνία που έχουν οι δύο ηγέτες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ χτες το απόγευμα η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στην Μέρκελ ότι τα κράτη-μελη της ΕΕ πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά και οι χώρες που την υποστηρίζουν «έχουν λάβει μέτρα για να κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συζήτηση πήραν μέρος και οι υπουργοί Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε υψηλό επίπεδο οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Welt», οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και τις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για φέτος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε γραπτή ερώτηση της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke, Σέβιμ Ντάγκντελεν, γράφει η «Welt». Η προσωρινή αυτή αξία των εξαγωγών σχετίζεται με μεμονωμένες άδειες που είχαν εκδοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Για ολόκληρο το έτος 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι οι μεμονωμένες άδειες τέτοιων εξαγωγών προς την Τουρκία ανέρχονταν στα 26,13 εκατομμύρια ευρώ. Αναγωγικά, ο όγκος των εγκεκριμένων εξαγωγών για φέτος θα μπορούσε να υπερβεί το προηγούμενο έτος. Σημαντική αύξηση υπήρξε ήδη το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (που ήταν 12,9 εκατομμύρια ευρώ).

Δείτε ακόμα...