Επικοινωνία Ντράγκι-Ερντογάν: Ανησυχία της Ιταλίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Όπως έκανε γνωστό χτες η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία της Ιταλίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται:

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

Αν και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, σύσσωμα συμφωνούν στη στρατηγική θέση διατήρησης της Τουρκίας στο λεγόμενο ‘δυτικό’ ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο έναντι του ανταγωνισμού τους με Ρωσία, Κίνα, αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούνται και οι ενδοϊμπεριαλστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ανταγωνισμών για την αναβάθμιση των εγχώριων αστικών τάξεων, κράτη όπως και οι ΗΠΑ, η Ιταλία αλλά και άλλα, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασκούν πιέσεις στην Τουρκία δείχνοντάς της ότι είναι και ‘άλλοι παίχτες στο παιχνίδι’… και ο καθείς ανάλογα με την οικονομική και γεωπολιτική του δύναμη θα κατέχει λεία…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...