Επισκέψεις Ν. Δένδια σε Ρουμανία και Μολδαβία για μπίζνες και με σημαία τα ευρωατλαντικά σχέδια

EUROKINISSI

Σε Ρουμανία και Μολδαβία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων αλλά και της ευρωατλαντικής παρέμβασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Μετά τη συνάντηση με το Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου στο Βουκουρέστι, τόνισε την ανάγκη «να εργαστούμε περισσότερο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διασυνδεσιμότητά μας. Στις μεταφορές, μέσω της Via Carpatia. Στον τομέα της ενέργειας. Σε όλους τους τομείς». Αργότερα, μαζί με τον υφυρπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη συναντήθηκαν με το προεδρείο του Ελληνο – Ρουμανικού Διμερούς Επιμελητηρίου, μέλη της ελληνικής «επιχειρηματικής κοινότητας» και άλλους παραγοντες.

Ο Ν. Δένδιας τόνισε στον Ρουμάνο ομόλογό του ότι οι δύο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφύγουμε (…) τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια. Εμείς, οι χώρες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, έχουμε πρωταρχική ευθύνη και άμεσο συμφέρον να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων», επέμεινε, προειδοποιώντας ότι «αν η ΕΕ δεν αισθανθεί το κενό, άλλες, που δεν έχουν τις ίδιες αρχές, όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν. Χώρες που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες, εξτρεμιστικά κινήματα».

Υπερασπίστηκε και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωατλαντικού άξονα προς ανατολάς, καλώντας «να υποστηρίξουμε τους ανατολικούς γείτονές μας», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το βασικό μήνυμα» που θα πήγαινε αργότερα χθες στη Μολδαβία. Θύμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για σχεδόν επτά δεκαετίες. Συνεχίζουμε να δείχνουμε την αμείωτη αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία στην οποία ανήκουμε. Και σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της Συμμαχίας εκ των έσω. Μέσω αποσταθεροποιητικών ενεργειών, με αγορές προηγμένων όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αξίες και τις αρχές της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Συμμετέχοντας κατόπιν στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του Ρουμανικού ΥΠΕΞ», και μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας», θύμισε ότι «η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», συμμετέχοντας στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, που όλο και συχνότερα αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Φωτογραφίζοντας χώρες όπως Ρωσία και Κινα, τόνισε ότι «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι παρατηρούμε μια άνοδο αυτοκρατοριών στη γειτονιά μας. Οι χώρες που είχαν δημιουργήσει ή τουλάχιστον λειτουργούσαν δημοκρατικούς θεσμούς οπισθοχωρούν. Σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετα με τη θέληση και τα συμφέροντα των δικών τους ανθρώπων και των κοινωνιών τους. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι χώρες (οι «αυτοκρατορίες») φαίνεται να αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς, συνέργειες μεταξύ τους. Υπερβαίνοντας καθιερωμένα πλαίσια όπως η Συμμαχία ΝΑΤΟ», έβαλε και μιαν αιχμή κατά της Τουρκίας. «Εάν δεν περιοριστούν, αυτές οι δυνάμεις μπορεί να κυριαρχήσουν στη σκηνή. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον των χωρών που τηρούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία, μαζί με άλλες ομοϊδεάτες χώρες, να δημιουργήσουν ένα φράγμα στην επέκταση της αστάθειας», σημείωσε βάζοντας βασικά την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ατπαραθέσεων.

Επίσης, ο Ν. Δένδιας μετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ με θέμα «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη». Αναπτύσσοντας βασικά το σχέδιο για στοίχιση όλων των χωρών της περιοχής στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, τόνισε ότι «οι παραδοσιακές γραμμές ρηγμάτων στη Μεσόγειο, όπως Ισραηλινοί έναντι Αράβων, Βορρά έναντι Νότου, γίνονται, στην πραγματικότητα, εντελώς ανούσιες … Ομοίως, οι γεωγραφικές υποδιαιρέσεις μεταξύ Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου γίνονται όλο και πιο θολές. Σε σημείο που δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα πια. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ των κρατών της Μεσογείου, των κρατών της Μέσης Ανατολής και των κρατών του Κόλπου γίνεται επίσης μια έννοια του παρελθόντος. Επιπλέον, εμφανίζονται νέοι παράγοντες στην περιοχή. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες μιας πολύ πιο ορατής κινεζικής παρουσίας στη Μεσόγειο. Και ενδεχομένως -μπορώ να πω ελπίζω- άλλων κρατών, όπως η Ινδία», στρατηγικός εταίρος όπως έχει χαρακτηριστεί των ΗΠΑ, στην οικοδόμηση του παγκόσμιου ΝΑΤΟ για ανάσχεση της κινεζικής επέκτασης.

Κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο, ο Ν. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να της σταλεί μήνυμα ότι «η τρέχουσα συμπεριφορά της είναι εντελώς απαράδεκτη. Και ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα υπάρξουν επιπτώσεις». Κραδαίνοντας και εδώ τη σημαία της ΕΕ, ζήτησε να της αφεθεί ανοικτή η «ευρωπαϊκή προοπτική», αλλά με «ενθάρρυνση» «εκείνων των δυνάμεων στην τουρκική κοινωνία που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, σε ευρωπαϊκά ιδανικά, σε ευρωπαϊκές αρχές».

Αργότερα ο Δένδιας έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, με τον οποίο συζήτησε «την κοινή βούληση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στη βάση κοινών αξιών».

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη στη Μολδαβία όπου και συναντήθηκε με τον αναπ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της χώρας Νίκου Ποπέσκου. Ακολούθησε συνάντηση με την πρωθυπουργό Ναταλία Γαβρίλιτσα Εγινε δεκτός και από την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου , με τις συνομιλίες να εστιάζουν στην ενίσχυση των διμερών δεσμών, και των σχέσεων ΕΕ – Μολδαβίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...