Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σερβία

Υποδοχή του Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου απ' τον ομόλογό του στην Σερβία
Υποδοχή του Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου απ’ τον ομόλογό του στην Σερβία

Από την Τετάρτη 8 έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σερβία μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Σερβικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Milan Mojsilović.

Κατά την επίσκεψη πέραν των συνομιλιών που είχε με τον oμόλογό του συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας Nebojša Stefanović PhD, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών Nikola Selaković.

Τόσο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Στρατηγό Milan Mojsilović όσο και στις συνομιλίες που ακολούθησαν, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης συζητήθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών τους για την εδραίωση της ασφάλειας και την διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δυο αρχηγοί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, “διαπίστωσαν ότι η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών αναπτύσσεται συνεχώς με την καθιέρωση νέων δράσεων και χαρακτηρίζεται από διαρκή ποιοτική και ποσοτική βελτίωση, οι οποίες συνεισφέρουν στην αμοιβαία αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων Ελλάδας και Σερβίας και ενισχύουν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη και τις παραδοσιακά φιλικές τους σχέσεις”.

Οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν επίσης στην πληθώρα των εκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και συνιστούν το επίκεντρο της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο Χωρών, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή τους στο Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία διατηρεί η Ελλάδα.

Κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας και Nebojša Stefanović PhD καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών  Nikola Selaković στις οποίες παρίστατο και ο Πρέσβης της Χώρας μας στο Βελιγράδι Γεώργιος Διακοφωτάκης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και στην Στρατιωτική τους Συνεργασία η οποία όντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συμβάλλει στην από κοινού ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο Χωρών. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι δύο Υπουργοί “εξέφρασαν την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην Σερβία εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως και στο ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί με συνέπεια την ίδια στάση”.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφερόμενος στις προσπάθειες και στην σημαντική συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ρόλο της χώρας “ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή”, επανέλαβε την τοποθέτηση του έλληνα ΥΠΕΞ (2 Νοεμβρίου 2021) για το θέμα του Κοσόβου, “σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη με την απομείωση των εντάσεων στο Βόρειο Κόσοβο και υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας”.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...