Επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία με το βλέμμα στην Άγκυρα

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied
Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied Πηγή: eurokinissi

Επίσκεψη στην Τυνησία «με το βλέμμα στην Άγκυρα» πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Kais Saied και τον πρωθυπουργό, Elyes Fakhfakh ενώ συνομίλησε και με τον Τυνήσιο ομόλογό του Noureddine Erray.

Επίσημα στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. «Εκτίμησα ιδιαίτερα την θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον Λιβυκό λαό» δήλωσε ο Ν. Δένδιας. Συμπληρώνοντας πως «μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση».

Επανέλαβε επίσης ότι «το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο», εκπέμποντας έτσι μήνυμα «διαλόγου» και «συνεννόησης» με την Άγκυρα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ν. Δένδιας είπε πως συζήτησαν επίσης «για τις προοπτικές των δύο χωρών», για «να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε περαιτέρω σημεία σύγκλισης», προσφέροντας τις «καλές υπηρεσίες της» στις σχέσεις της βορειαφρικανικής χώρας με την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του.

Πρόσθεσε πως «διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις» για τις οποίες «συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση». Προσθέτοντας ότι «η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο».

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον Τυνήσιο Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα.

Δείτε ακόμα...