Επίσκεψη Μαργαρίτη Σχοινά στο Κίεβο: Βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με φόντο την ανοικοδόμηση

Επίσκεψη του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινιά στην Ουκρανία
Επίσκεψη του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινιά στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέπτεται το Κίεβο για να ενισχύσει τη συνεργασία της συνεργασίας ΕΕ – Ουκρανίας στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της νεολαίας, του αθλητισμού και της κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Παιδείας και Επιστημών Οξέν Λισόβιι, με τον οποίο επισκέφτηκαν την πανεπιστημιούπολη της Μαριούπολης και συνάντησαν φοιτητές. Στη συνέχεια, υπέγραψαν συμφωνία εκπαιδευτικής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει καταστροφικές συνέπειες και στην εκπαίδευση εκατομμυρίων νέων. Βέβαια, ο κ. αντιπρόεδρος δεν φαίνεται να δείχνει τον ίδιο ζήλο για τις επιπτώσεις του πολέμου και της επιλογής εμπλοκής των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτόν, πάνω στην εκπαίδευση και την εργασιακή προοπτική των νέων στην ΕΕ.

Σύμφωνο συνεργασίας επεγράφη και με τον υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο, με τη δέσμευση να ενισχύσουν τη συνεργασία για τις επείγουσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας, στον απόηχο των ολέθριων συνεπειών που έχει για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων ο πόλεμος, ο οποίος καταστρέφει τόσο τις υποδομές όσο και τα συστήματα υγείας. Για τον Ουκρανικό λαό ωστόσο, θα ήταν πολύ χρήσιμο μάθημα το τι συνέβη στο σύστημα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ, εν μέσω πανδημίας, όπου το ένα μετά το άλλο τα εθνικά συστήματα υγείας των πιο ανεπτυγμένων χωρών κατέρρεαν.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού Βαντίμ Χουτζέιτ και επισκέφθηκε το αθλητικό στάδιο Αβανχάρντ, το οποίο καταστράφηκε από πυραυλική επίθεση. Ενδιαφέρον θα έχει και μία συζήτηση για τις υποδομές του ερασιτεχνικού αθλητισμού τόσο της Ουκρανίας όσο και των χωρών της ΕΕ, που στην πρώτη περίπτωση έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και σαπίζουν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, στη δεύτερη περίπτωση αποτελούν στις πλείστες των περιπτώσεων ερείπια πάνω στα οποία οικοδομούνται στάδια-μεγαθήρια προς εκμετάλλευση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκτός από αυτή την τεχνογνωσία, ο κ. Σχοινάς μπορεί να μεταφέρει και την πείρα της ΕΕ στην αξιοποίηση των ναζί και άλλων παρακρατικών μαφιόζικων στρατών οπαδών που δρουν στην ΕΕ. Σίγουρα οι Αζόφ μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους στο Ουκρανικό κράτος προσφέροντας ενισχυμένες υπηρεσίες και εκεί.

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά επικεντρώνεται, επίσης, στη συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο αντιπρόεδρος επισκέφτηκε το κέντρο κυβερνοασφάλειας CERT-UA, και συναντήθηκε με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό υπουργό Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο, με τον οποίο επισκέφτηκαν την καλλιτεχνική έκθεση «Πώς είσαι;», η οποία έχει ως θέμα την ψυχολογική εμπειρία του πολέμου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με την Ολένα Ζελένσκι, Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, με την οποία συζήτησε μέτρα στήριξης της ψυχικής υγείας, καθώς και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία για την εκπαίδευση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατόπιν των παραπάνω, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν θα τσιμεντώσουν κάποιο άλλο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν στην Ακρόπολη και θα γίνουν προσλήψεις ψυχιάτρων και ψυχολόγων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και της σχολεία της χώρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...