Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη για «επανεκκίνηση σχέσεων» και «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

EUOKINISSI

Επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού για τις θαλάσσιες ζώνες και τις μπίζνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις κοινές δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ντμπεϊμπά, αφού είπε ότι τις δύο χώρες συνδέουν ιστορικά σχέσεις, τις οποίες εργάζονται για να προωθήσουν και παραπέρα, έβαλε στο τραπέζι και τις σχέσεις Λιβύης – Τουρκίας, όπως και το μεταξύ τους μνημόνιο τους για καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

«Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας για τον καθορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, διότι η Λιβύη θέλει πολύ καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής» είπε. Τόνισε, δε, ότι η Λιβύη «ψάχνει συμφωνίες για τα συμφέροντά της, όπως ψάχνει κάθε χώρα τα συμφέροντα της. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας».

Παίρνοντας το λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «γόνιμη συζήτηση» που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό, και υποσχέθηκε ότι «τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και του ΟΗΕ, η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο», πρόσθεσε σε μια αιχμή προς την Τουρκία και την παρουσία εκεί τουρκικών δυνάμεων.

Ζήτησε «να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα», σε μια έμμεση αναφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, συνοδεύοντας την θέση αυτή με ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι καιρός, νομίζω, να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και, καθώς μετά την πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται». Κατονόμασε δε ως τομείς όπου διανοίγονται «προοπτικές συνεργασίας», την Ενέργεια, τις κατασκευές, τις θαλάσσιες μεταφορές, την Υγεία και την εκπαίδευση.

EUROKINISSI

Θυμίζοντας ότι περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ότι στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται στελέχη της Λιβυκής Ακτοφυλακής, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας. «Συνεπώς και εδώ η συνεργασία μας έχει ισχυρές ρίζες και έχει και ευρύ μέλλον», πρόσθεσε, βάζοντας ωστόσο προϋπόθεση ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι (…) κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης», συμπλήρωσε θίγοντας ξανά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Τόνισε, άλλωστε, ότι για την Αθήνα «πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ». Θύμισε με νόημα ότι δυο γειτονικές στη Λιβύη χωρες, Ελλάδα και Ιταλία «έχουν πρόσφατα συνάψει μεταξύ τους νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων», αποσιώπησε ωστόσο ότι αυτό έγινε με μειωμένη επήρεια για ελληνικά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μίλησε μόνο για συμβολισμό «εξαιρετικά ισχυρό», ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της», ότι το πλησιέστερο στη Λιβύη ευρωπαϊκό έδαφος είναι Γαύδος και Κρήτη, και ότι «είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».

Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτησε τη «διάθεση», όπως είπε, της λιβυκής ηγεσίας «να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».

Συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι

EUROKINISSI

Φτάνοντας στην Τρίπολη ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Mάριο Ντράγκι, που επίσης επισκέφτηκε τη χώρα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη». Ότι «Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ». Επίσης, Μητοστάκης και Ντράγκι «είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις», ως «απτή απόδειξη» των οποίων παρουσιάζουν τη συμφωνία οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, χαρακτηρίζοντάς την «υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...