Επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό σε πρώτο πλάνο, πραγματοποίησε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην παραπέρα πορεία «συντονισμού» της κυβέρνησης με τα άλλα κράτη – μέλη των ΝΑΤΟ και ΕΕ όσον αφορά τις αντιδράσεις κατά της Μόσχας.
Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συζητώντας την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην Ενέργεια, όπου συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. Διαπίστωσαν ακόμα «συναντίληψη» σε σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, ανταλλάσσοντας και «απόψεις» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα.
Στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις κινήσεις της Ρωσίας ως «κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», σπεύδοντας να τονίσει ότι με τη Ρουμανία, «ως κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του ΝΑΤΟ, συντονιζόμαστε (…) έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή αλλά να είναι και ουσιαστική».
Εξάλλου, ως «πρόσθετη πρόκληση» έθεσε την «ενεργειακή επάρκεια», βρίσκοντας ξανά ευκαιρία να διαφημίσει τη «μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» και επίσης βάζοντας στόχο «να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές Ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», τον ενεργειακό σχεδιασμό ΗΠΑ – ΕΕ δηλαδή, που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.
Στο μεσοδιάστημα και καθώς οι τιμές στην Ενέργεια εκτινάσσονται παραπέρα, έβαλε πρόταγμα «σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», με στόχο να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και να επιμεριστεί το κόστος ανάμεσα στα κράτη – μέλη, προτάσεις που έχουν πάντως επανειλημμένα απορρίψει μια σειρά κράτη.
Εξάλλου, στο φόντο της όξυνσης της κρίσης ανέδειξε ως θέμα για συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και «τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης», ώστε να μπορεί και αυτοτελώς να αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Παραπέρα, ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του «για τις συνεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα «πάντα κρατά κλειστή την πόρτα των απειλών αλλά πάντα ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», όπως φάνηκε άλλωστε και από την υλοποίηση προχτές στην Αθήνα του 64ου γύρου διερευνητικών επαφών, με φόντο την προσπάθεια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, που φουντώνει και την τουρκική επιθετικότητα.
Προηγουμένως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το ΔΣ του Διμερούς Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου διαβεβαίωσε για «αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής για την αστική τάξη της χώρας. Οι κυβερνητικές πηγές έδιναν άλλωστε το στοιχείο ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων – ποτών και δομικά υλικά.