Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Τουρκία – Ελλάδα για να τρέξουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα και αύριο θα βρεθεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας του προηγουμένως θα έχει επισκεφτεί Γερμανία και Τουρκία.

Οι επαφές του ξεκινούν με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στις 19.30, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολουθεί την Τρίτη η συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια, και κατόπιν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα (πηγές αναφέρουν σχετικά ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές επαφές προετοιμασίας μεταξύ Κουμουνδούρου και πρεσβείας).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την «αμυντική συνεργασία», την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με βάση τις κατάπτυστες Συμφωνίες, την «ενεργειακή ασφάλεια» και την «κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», ενώ θα ξεκινήσει και ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και προχωρά απρόσκοπτα επί ΝΔ.

Σημειωτέον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, εκτίμησε ότι στις επαφές που θα έχει ο Μπλίνκεν στην Ελλάδα, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη βδομάδα».

Επίσης, θα συζητηθεί «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας», καθώς και «η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας».

Σημειωτέον, η συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο ορμητήριο των ΝΑΤΟικών, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μέσα από χρυσοπληρωμένους από τον λαό εξοπλισμούς – μεγάλο κομμάτι των οποίων πουλά η αμερικανική βιομηχανία – διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Εξοπλισμοί που θα συνεχιστούν και παραπέρα. Διόλου τυχαία η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου δόθηκε ως κατεύθυνση στα κράτη – μέλη το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που ορίστηκε το 2014 να δαπανάται ετησίως για τέτοιες δαπάνες, να μη θεωρείται πια «ταβάνι», αλλά το «μίνιμουμ», υποχρεώνοντας πια όλα τα κράτη να δαπανούν τουλάχιστον τόσο, αντί τα συνήθη 6 – 8 που το έπρατταν έως τώρα. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις δυο πρώτες θέσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας μάλιστα τελευταία και τις ΗΠΑ με τη νέα φουρνιά εξοπλισμών που ανακοίνωσε υλοποιώντας ευρωατλαντικά προτάγματα σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο, ενώ επίκεινται κι άλλες αγορές όπως μαχητικά F35, μεταγωγικά αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.

Ταυτόχρονα, τα περί ενεργειακής ασφάλειας σχετίζονται με την προώθηση στην Ευρώπη του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, με την ντόπια αστική τάξη να μπλέκεται όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, διεκδικώντας κομμάτι από τη λεία, την ώρα που ο λαός βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια.

Βασικό στήριγμα των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Εξάλλου, η Ντόνφριντ κατέδειξε πως η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ έναντι Ρωσίας και Κίνας, δηλώνοντας ότι «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της ΕΕ. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρησή τους στην ΕΕ», μέσα από διαδικασίες όπως η ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας προχτές βράδυ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τόνιζε σχετικά ότι «έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», παραπέμποντας στις δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις που υπογράφτηκαν επί ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι έτσι η Βόρεια Ελλάδα είναι «αναβαθμισμένη γεωπολιτικά», καθώς της επιφυλάσσεται «στρατηγικός ρόλος». Παρουσιάζοντας το φαρμάκι της εμπλοκής ως φάρμακο και τις αμερικανοΝΑΤΟικές μονάδες και υποδομές, που απλώνονται από τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο έως τη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο ως …εγγύηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αλεξανδρούπολη πριν από πέντε χρόνια δεν υφίστατο στον αμυντικό χάρτη είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ. Και σήμερα είναι από τα πιο κομβικά σημεία που υπάρχουν και έχει οδηγήσει σε μια ραγδαία γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία ενεργειακή της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία εμπορική της αναβάθμιση».

Πρόσθεσε ότι «συνολικά η Βόρεια Ελλάδα, ακριβώς διότι συνορεύει και επικοινωνεί και με τα ανατολικά και με τα δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί χώρο τεράστιου ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής μιας σειράς μεγάλων χωρών», αποσιωπώντας ότι κάποιες από αυτές είναι ανταγωνίστριες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξ ου και στοχοποιούν την περιοχή εξαιτίας των τέτοιων κινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, παραπέμποντας στην έλευση Μπλίνκεν την Τρίτη, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να θυμηθεί στην ελληνική ιστορία περίοδο στην οποία οι ΗΠΑ θα είχαν δομημένο Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο υπουργός των Εξωτερικών θα ερχόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα ή θα πήγαινε ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσιγκτον για να υπάρχει μια δομημένη σταθεροποιημένη σχέση. Η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο», βασικά επιβεβαιώνοντας το βάθος της εμπλοκής.


Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ με αφορμή την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Το σημείο συνάντησης είναι το Πάρκο Ελευθερίας στις 7 μ.μ.

Η Οργάνωση στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ενα χρόνο από τη συμπλήρωση του πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έρχεται για να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Ετσι “εγκαινιάζεται” ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υλοποιείται επί ΝΔ!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας:

Για τερματισμό της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας.

Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Κανένας φαντάρος ή στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα.

Για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τον ελληνικό λαό πραγματικά στην εξουσία.

Δυναμώνουμε τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, στους μαζικούς φορείς, στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...