Επίσκεψη Ν. Δένδια στην Τυνησία

EUROKINISSI

Επίσκεψη στην Τυνησία πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου είχε συζητήσεις για μπίζνες στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων για τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας παρέδωσε 100.000 εμβόλια από την Ελλάδα, «ως μήνυμα αλληλεγγύης στον τυνησιακό λαό».

Συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε «για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Τυνησίας.

Σε δήλωσή του κατόπιν, προανήγγειλε επίσκεψη και του Μητσοτάκη στη χώρα, τονίζοντας «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τυνησία». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία», σε μια αιχμή προς την Αγκυρα, που επιχειρεί διεύρυνση των σχέσεων με τη χώρα. Κάλεσε την τυνησιακή πλευρά «να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό της διμερούς σχέσης μας», ζητώντας την εφαρμογή της συμφωνίας θαλασσίων μεταφορών που υπέγραψαν οι δυο χώρες σε προηγούμενη επίσκεψή του. «Και να συγκαλέσουμε, το συντομότερο δυνατό, τη Διμερή Υπουργική Επιτροπή, η οποία δεν έχει συναντηθεί από το 2016», τόνισε, όπως επίσης «να εισάγουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ – Τυνησίας», διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας».

Εστίασε και στη γειτονική Λιβύη, επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί» και ζητώντας την απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων.

Δείτε ακόμα...