Επίσκεψη σε ανθρακωρυχείο του Βελγίου που σκοτώθηκαν 262 εργάτες το 1956

Σε συνέχεια της εκδήλωσης «FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο Bois du Cazier, ανθρακωρυχείο στην πόλη Marcinelle του Βελγίου, όπου έγινε το  «εργατικό ατύχημα» – εργοδοτικό έγκλημα με τους 262 νεκρούς ανθρακωρύχους το 1956.

Τους επισκέπτες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, εργαζόμενους από την Ελλάδα και το Βέλγιο καλωσόρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Την ξενάγηση έκανε ο Urbano Ciacci, ο τελευταίος εν ζωή ανθρακωρύχος που εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο όταν έγινε το δυστύχημα.

Αναφέρθηκε στο ότι τη δεκαετία του 1980 υπήρχαν σχέδια κατεδάφισης του χώρου και ανέγερσης σούπερ-μάρκετ, αλλά «μια γροθιά ανθρακωρύχοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Urbano Ciacci, ανέτρεψαν τα σχέδια αυτά για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη.

Η περιήγηση στους χώρους του μνημείου ήταν ουσιαστικά η αναπαράσταση της βασανιστικής εργάσιμης μέρας ενός ανθρακωρύχου, από την ώρα που θα έφτανε και θα έβαζε τα ρούχα της δουλειάς, μέχρι και την ώρα που θα τελείωνε η βάρδια για να έρθει η επόμενη, μέσα σε σκληρές συνθήκες εργασίας, με δουλειά επί ώρες ακόμη και στα γόνατα.

Συγκινητική ήταν η αναφορά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την ημέρα του δυστυχήματος, αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν, με τους εργάτες που είχαν επιζήσει και τις οικογένειες των νεκρών να αναλαμβάνουν το βαρύ καθήκον αναγνώρισης των θυμάτων. Ακολούθησε η κατάθεση λουλουδιών από το ζωγράφο και συγγραφέα Τάκη Βαρελά εκ μέρους της αντιπροσωπείας στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς ανθρακωρύχους. Οι επισκέπτες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας στη συνέχεια τραγούδησαν τη Διεθνή, «καταθέτοντας» το «Γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» στον τόπο του εγκλήματος.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι συμβολίζονται ως πουλιά πάνω από μια υδρόγειο σφαίρα φτιαγμένη από μέταλλο και κάρβουνο. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...