Επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποιεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το Πακιστάν «δεύτερο σπίτι μας», ξεκινώντας επίσημες επαφές στο Ισλαμαμπάντ, όπου έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας Αρίφ Αλβί. Μάλιστα προς τιμήν του Τούρκου ΥΠΕΞ έγινε ειδική τελετή όπου του απονεμήθηκε και το παράσημο Hilal-e-Pakistan».

Σε συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ο Τσαβούσογλου συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ εκφράστηκε κοινό ενδιαφέρον οι δύο χώρες να ακολουθήσουν σε διεθνή ζητήματα «κοινή στρατηγική αναφορικά με τα αμοιβαία συμφέροντα τους», όπως μετέδωσε και το δίκτυο TRT. Ακόμα, οι δυο υπουργοί «εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους σε ό,τι αφορά την αυξανόμενη τάση της ισλαμοφοβίας στον κόσμο και τόνισαν την ανάγκη να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για την προστασία των ισλαμικών αξιών.

Στη συνάντηση τονίστηκε και η ανάγκη για την εφαρμογή του Στρατηγικού Οικονομικού Πλαισίου Τουρκίας-Πακιστάν». Σημειωτέον ότι ο Κουρέσι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη της στο θέμα του Κασμίρ, όπου το Ισλαμαμπάντ έχει σοβαρές εδαφικές διαφορές με την Ινδία και τον τελευταίο χρόνο αναζοπυρώθηκαν σημαντικές εντάσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου θα παραστεί και στην 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας – Πακιστάν – Αζερμπαϊτζαν.

Επικαλούμενη και τη μουσουλμανική ταυτότητα των πληθυσμών των δύο χωρών, η Αγκυρα επιδιώκει σύσφιξη της συνεργασίας με το Ισλαμαμπάντ σε μια σειρά ζητήματα και της εξωτερικής πολιτικής, εντείνοντας τις «πιέσεις» ακόμα και για να αναγνωρίσει η πακιστανική κυβέρνηση επίσημα το ψευδοκράτος στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...