Επίσκεψη του ALT.GR στον Έβρο – Μέρος Β΄(2): Συζήτηση με φαντάρους

Συνάντηση με φαντάρους από τον Έβρο

Το ALT.GR ταξίδεψε εκτός της Αλεξανδρούπολης στα χωριά του Έβρου που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα και υπηρετούν πολλοί νέοι τη θητεία τους. Επισκεφθήκαμε το Σουφλί και την Ορεστιάδα όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με φαντάρους. Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, την κατάσταση στα στρατόπεδα και τη λήψη μέτρων, την συνεχιζόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά.


Στην Αλεξανδρούπολη

Οι περισσότεροι ήταν νεοσύλλεκτοι και μας είπαν ότι ήδη βρίσκονται στο τέλος του πρώτου μήνα της θητείας τους στον Έβρο.

Το διάστημα είναι αρκετό για να διαμορφώσουν εικόνα από τις συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα στρατόπεδα, έχουν μια καλή πρώτη εικόνα των συνθηκών και των προδιαγραφών με τις οποίες ο στρατός υποδέχτηκε την Ε’ ΕΣΣΟ του 2020.

Αυτή η περίοδος ήταν μια περίοδος με μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, κατά την οποία εύκολα τα στρατόπεδα, λόγω του συνωστισμού αλλά και της συστηματικής έλλειψης υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες συρροής.

Βέβαια δεν παρέλειψαν να πουν ότι η πρώτη πράξη στο στρατόπεδο στο οποίο παρουσιάστηκαν ήταν η διενέργεια τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πράγματι ήταν ένα γεγονός θετικό και μας είπαν ότι θα ήταν παράλειψη να μην το επισημάνουν. Ωστόσο τα θετικά ζητήματα εξαντλούνται μόνο σε αυτό.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω απ’ την καθημερινή ζωή στα στρατόπεδα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθιξαν ήταν ότι η χρήση μάσκας στα περισσότερα στρατόπεδα ήταν υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες μονάδες το κιτ μέσων προστασίας, αποτελούνταν από τρεις μάσκες, ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό και ένα ζευγάρι γάντια, τους δόθηκε μία εβδομάδα αργότερα ή ακόμη και περισσότερες μέρες. Μέχρι τότε κάθε στρατιώτης έπρεπε να χρησιμοποιεί μάσκα που είχε αγοράσει με δικά του χρήματα.

Με ιδιαίτερη ένταση η συζήτηση μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα.

Οι περισσότεροι φαντάροι μας είπαν ότι η κατάσταση από όσο γνωρίζουν δεν διέφερε στο ελάχιστο, από στρατόπεδο σε στρατόπεδο. Παρά τα όσα γράφτηκαν σε διάφορα ενημερωτικά site ότι 20 και παραπάνω άτομα μπήκαν σε καραντίνα, η πραγματικότητα είναι ότι σε καραντίνα μπήκε ο νεοσύλλεκτος που βρέθηκε θετικός και άλλοι τρεις νεοσύλλεκτοι που κρίθηκε ότι ήρθαν σε “κοντινότερη επαφή” με αυτόν.

Οι νεοσύλλεκτοι έριξαν ευθύνες στην κυβέρνηση αφού δεν φρόντισε μέσω του ΕΟΔΥ να γίνουν τεστ σε όλες τις μονάδες, παρά το γεγονός ότι τις δύο μέρες αναμονής αποτελεσμάτων του πρώτου τεστ, ο συνάδελφος που βρέθηκε θετικός ακολουθούσε κανονικά το ίδιο πρόγραμμα με τους υπόλοιπους και θαλαμιζόταν στον ίδιο θάλαμο με τους υπόλοιπους.

Οι φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το γεγονός διότι θα μπορούσε να μολυνθούν αρκετοί φαντάροι που ήταν αρχικά στον ίδιο θάλαμο, αλλά και στα εστιατόρια, από αυτόν που είχε αποδεδειγμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης, πρακτικά η μάσκα ήταν μόνο για την εικόνα, καθώς τη φορούσαν μόνο όσοι προσέρχονταν στο στρατόπεδο εκπαίδευσης από άλλες μονάδες και μόνο κατά την μετάβασή τους. Με την άφιξή τους στο στρατόπεδο, με εντολή των εκπαιδευτών οι μάσκες έβγαιναν, παρά το ότι στην παράταξη δεν υπήρχαν ούτε στο ελάχιστο οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των φαντάρων. Το αποκορύφωμα της υποτιθέμενης “τήρησης των μέτρων” ήταν η ορκωμοσία, καθώς μετά από 10 μέρες εκπαίδευσης και πρόβες χωρίς μάσκα, στην ορκωμοσία η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική.

Στην πορεία της συζήτησης οι φαντάροι σημείωσαν ότι αρκετές δεκάδες νεοσύλλεκτων προμηθεύτηκαν ένα μεγάλο – αν όχι το μεγαλύτερο – μέρος του ρουχισμού τους και των υλικών τους, από τις μονάδες τους και όχι από το στρατόπεδο υποδοχής, καθώς για κάποιο ανεξήγητο λόγο “δεν είχαν υπολογίσει τόσους πολλούς φαντάρους” με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από ρουχισμό, λες και τα σημειώματα κατάταξης δεν τα στέλνει ο στρατός ώστε να ξέρει πόσοι νεοσύλλεκτοι θα προσέλθουν στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ).

Στη συνέχεια η συζήτηση από τους φαντάρους πήρε πιο γενικό χαρακτήρα, πέρα από την καθημερινότητα στη μονάδα και προσπάθησαν να συνδέσουν όλα τα παραπάνω και να δούνε τις εξελίξεις έξω από την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.

Μας μίλησαν για τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα δισεκατομμύρια που πάνε σε εξοπλισμούς. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ούτε κατ’ ελάχιστον ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συνθηκών, μέσα στις μονάδες στις οποίες τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών κάνουν τη θητεία τους.

Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι οι Νατοϊκοί εξοπλισμοί λοιπόν, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την άμυνα και αυτό γίνεται εμφανές από την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για αύξηση της θητείας, άρα και αύξηση των στρατευμένων.

Μίλησαν επίσης για τη διεθνή κατάσταση και μας είπαν ότι πραγματοποιούν τη θητεία τους σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών και των παζαριών και διεθνώς, αλλά και μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τίποτα από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία δεν πρέπει να σταματάει στις πύλες των στρατοπέδων.

Όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά “Όλοι εμείς οι φαντάροι, έχουμε καθήκον να αντιταχθούμε σε αυτές τις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές των οικογενειών μας και τις δικές μας, που μας υποχρεώνουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουμε τη θητεία μας, που μας προετοιμάζουν να γίνουμε “κρέας στα κανόνια” των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων“.

Στην Ορεστιάδα

Κι εδώ είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε με νεοσύλλεκτους του Σεπτέμβρη. Όπως μας είπαν η πρώτη διαδικασία κατά την άφιξή τους στην πύλη ήταν η θερμομέτρηση και αμέσως δόθηκε ένα kit με 2 μάσκες, αντισηπτικό και γάντια μιας χρήσης.

Η πρώτη μέρα είχε μεγάλη αναμονή και οι μόνες διαδικασίες που περάσαμε ήταν οι αιτήσεις μετάθεσης και προσωπικά στοιχεία. Αυτό που μας είπαν ήταν οτι δεν περίμεναν να παρουσιαστούμε τόσοι πολλοί εκείνη την μέρα γι αυτό υπήρχε τόση αναμονή και δεν τελειώσαμε με τις διαδικασίες παρά αργά το βράδυ. Στο θάλαμο πήγαμε στις  12 τα μεσάνυχτα. Ο θάλαμος ήταν βρόμικος, χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό“, μας λέει χαρακτηριστικά ένας νεοσύλλεκτος.

Για την πρώτη μέρα στη μονάδα του άλλος φαντάρος μας είπε πως “παρ’όλο που κοιμόμοσταν λίγα άτομα στους θαλάμους στους εσωτερικούς χώρους και τις τουαλέτες δεν υπήρχε κρεμοσάπουνο ή αντισηπτικό. Κάθε μέρα ζητούσαμε στην αναφορά να μας βάλουν και τελικά μας βάλανε μετά από μια εβδομάδα“. Όπως ανέφερε ο ίδιος φαντάρος η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο όταν μεταφέρονται με τα αυτοκίνητα του στρατού.

Όταν ρωτήσαμε τους φαντάρους για το αν υπήρξαν περιπτώσεις καψωνιού μας είπαν ότι μόνο ένα περιστατικό έπεσε στην αντίληψη τους με ένα στέλεχος να “ρίχνει για κάμψεις” ένα φαντάρο επειδή δεν παρουσιάστηκε σωστά. Τέτοια περιστατικά πρέπει να καταδικάζονται και να σταματούν επί τόπου, μας είπαν.

Στο Σουφλί

Διαφορετική ήταν η εικόνα στο Σουφλί. Εκεί τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι νεοσύλλεκτοι μαζί με παλιότερους φαντάρους συνωστίζονται σε χώρους λίγων τετραγωνικών γιατί είναι μικροί οι θάλαμοι και έτσι κοιμούνται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για να νοσήσουν όλοι φαντάροι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα. Με την κατάσταση αυτή παίζεται κορόνα γράμματα η υγεία των φαντάρων και στελεχών που ζουν και δραστηριοποιούνται εντός του στρατοπέδου.

Με την επιστροφή των φαντάρων από την άδεια ορκωμοσίας συνεχίζει αυτή η προβληματική κατάσταση. Ταυτόχρονα δεν πραγματοποιούνται τεστ για τον κορονοϊο μετά την επιστροφή των φαντάρων από τις άδειες τους. Χωρίς την επαναλαμβανόμενη διενέργεια των τεστ δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό και κατά το βέλτιστο τρόπο πρόληψη κατά του υιού. Με την έλλειψη μέτρων και πρόληψης η ζωή και η υγεία στρατιωτών και στελεχών μπαίνει καθημερινά σε ρίσκο.

Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα όταν η υγεία των στρατευμένων υπολογίζεται ως κόστος. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο επαρκής χρηματοδότηση ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για προστασία απ τον ιό όπως: δωρεάν και επαναλβανομενα τεστ και ειδικά μετά την επιστροφή φαντάρων και στελεχών από τις άδειες τους, συνεχή τροφοδότηση μασκών ώστε να υπάρχει επάρκεια και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν απ την τσέπη τους συνέχεια οι φαντάροι,  ύπαρξη κατάλληλων θαλάμων για τήρηση των μέτρων προστασίας το οποίο απαιτεί από απολύμανση από ειδικευμένο προσωπικό μέχρι ανακαίνιση και κατάλληλη διαμόρφωση χώρων για θαλαμισμό των στρατιωτών ή ακόμα και δημιουργία νέων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει υπέρογκα χρηματικά ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν μόνο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του που σπέρνει τον πόλεμο και το θάνατο σε λαούς σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση σε κάθε νέο στρατευμένο να σταθεί αντιμέτωπος με αυτήν την πολιτική και να υπερασπιστεί την υγεία του αλλά και γενικά τα δικαιώματά του. Να γυρίσει την πλάτη στις λογικές του συμβιβασμού και του “δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα αν διεκδικείς, πάρα μόνο να βρεις το μπελά σου”. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντά και θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της θητείας αλλά και συνολικά της ζωής του στο μέλλον κάθε νέος.

Δείτε ακόμα...