Επίσκεψη του ALT.GR στον Έβρο

φάρος αλεξανδρούπολης
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης

Το ALT.GR ξεκινάει σήμερα την παρουσίαση της επίσκεψης στην περιοχή του Έβρου και τις συναντήσεις που είχε με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, με φαντάρους και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Μέρος Α΄

Στο μέρος Α΄ θα γίνει παρουσίαση των συναντήσεων με τον Χρήστο Τρέλλη Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Μάκη Μοσχοβάκη Επιλοχία και Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.).

Συνάντηση με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η ιστοσελίδα ALT.GR συνάντησε τον Χρήστο Τρέλλη Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση και συζήτησε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αρχικά η συζήτηση περιστράφηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25-26-27 Σεπτέμβρη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος επισήμανε ότι η επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη στη Θράκη, όπως και παντού, αφορά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη ζωή των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μας μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης και ένας από αυτούς είναι η μετατροπή της περιοχής της Θράκης σε διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας και μεταφορών.

Ένας άλλος στόχος όπως εκφράστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής είναι η ανάπτυξη του τουρισμού αριστείας καθώς και η στήριξη και ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Ο κος Τρέλλης στην κουβέντα μας άρχισε να μας αναλύει το κομβικό θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η Διακομματική Επιτροπή, όπως μας είπε, ενημερώθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) της ιδιωτικοποίησης του λιμένα. Ήδη στις 2 Οκτώβρη 2020 κατατέθηκαν προσφορές, με τη μορφή της μακροχρόνιας παραχώρησης και με περιθώρια ευελιξίας στη διάρθρωση της μετοχικότητάς του ως ΑΕ.

Επίσκεψη alt στον έβρο
Συνάντηση με τον Χρήστο Τρέλλη, Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Παρουσιάστηκαν, επίσης στη διακομματική τα σχέδια της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι της Κωστάντζας στη Ρουμανία. Στη συνάντηση για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώθηκε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η σύνδεσή του αυτή έχει κρίσιμη σημασία για τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία.

Τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να αυξηθεί κατακόρυφα η μεταφορική κίνηση στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικών μονάδων μέσω του λιμανιού, καθώς η περσινή μεταφορά αποτέλεσε στρατιωτικών μονάδων ήταν μια απλή δοκιμή, και έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2021 μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή 70.000 στρατιωτικών.

Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/19
Φώτο αρχείου / Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/20 / Πηγή: Eurokinissi

Μας επεσήμανε ότι στρατιωτικοποιείται, σε μεγάλο βαθμό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μετατρέπεται σε μια ακόμα ναυτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες -όποιος μανδύας εμπορικός και αν τις καλύπτει- εμπλέκουν την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και τη χώρα μας συνολικότερα, ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθιστώντας τες ορμητήρια του πολέμου και άρα και πιθανούς αποδέκτες απαντητικών πληγμάτων από άλλες ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές χώρες όπως η Ρωσία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής με κύριο αίτημα το λιμάνι να είναι των λαών και όχι των Νατοικών.

Κινητοποίηση Αλεξανδρούπολη
Φώτο Αρχείου / Από την κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην επίσκεψη Πάλμερ – Μάρτιος 2020

Ακόμη ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στις συζητήσεις της Διακομματικής Επιτροπής με τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Σε αυτές κυριάρχησε το γνωστό αφήγημα της επόμενης μέρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Θράκη με έμφαση στην ανάδειξή της ως διαμετακομιστικού κόμβου Ενέργειας, μεταφορών και της ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα με την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων γεωθερμίας της Θράκης, αλλά και την κατασκευή των 2 μεγάλων αρδευτικών έργων σε Ξάνθη και Ίασμο.

Διατυπώθηκαν, επίσης, και αιτήματα για την τουριστική ανάπτυξη της Θράκης μέσω της υπερπήδησης περιβαλλοντικών εμποδίων στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ και της συνθήκης ΡΑΜΣΑΡ, ενώ εκφράστηκαν και παράπονα από τους βιομήχανους τόσο για τα υψηλά κόστη των ΒΙΠΕ όσο και για την υπερφορολόγηση, αλλά και το μισθολογικό και μη κόστος των εργαζομένων.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας συμμετέχουν με ποσοστό μόλις 5% (!) στο σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους και ο λαός με το υπόλοιπο 95%, την ώρα που μισθοί και τα μεροκάματα έχουν καταβαραθρωθεί και το κράτος επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτή η επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως, στη Θράκη, όπως και παντού, αφορά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στη ζωή των εργατικών λαϊκών στρωμάτων τα οποία απλώς θα κληθούν να την υπηρετήσουν και να εργαστούν σκληρά για αυτήν με τους ήδη τσακισμένους μισθούς, με ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και με διαλυμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το μεταγωγικό - οχηματαγωγό της εταιρίας ΑRC που έχει ναυλωθεί από τον Αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη 20/7/2020
Φώτο Αρχείου / Το μεταγωγικό – οχηματαγωγό της εταιρίας ΑRC που έχει ναυλωθεί από τον Αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη 20/7/2020 / Πηγή: ARC

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κ. Τρέλλης στη μετατροπή της Θράκης σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο. Επεσήμανε όμως ότι αυτό δεν την απαλλάσσει από την εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας στο λαό της περιοχής, που ενώ βλέπει τους αγωγούς της Ενέργειας να περνούν έξω από τα σπίτια τους, αυτοί εξακολουθούν να παιδεύονται ακόμα και για να ζεσταθούν εξαιτίας της ενεργειακής στέρησης λόγω της ακρίβειας.

Στις συζητήσεις της Διακομματικής Επιτροπής έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη, του αγροτικού – διατροφικού τομέα που θα «κινείται» στα πλαίσια και τους όρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος σε ότι αφορά τα μικρά και τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά που οδηγούνται στο νέο γύρο του ξεκληρίσματός τους, αλλά τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που απορροφούν εκτός από τη μερίδα του λέοντος των ευρωενωσιακών ενισχύσεων και επιδοτήσεων και τα χωράφια των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Θράκης ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο και την Κομοτηνή γίνονται από 15.000 περίπου δηλώσεις καλλιέργειας. Βέβαια τόνισε ότι λόγω της ΚΑΠ, τα χωριά έχουν ερημώσει, λόγω του μικρού εισοδήματος και η αγροτική παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Αυτό το αποδεικνύει ότι το 80% των επιδοτήσεων το λαμβάνει το 20% των μεγαλοπαραγωγών.

Ακόμη η αγελαδοτροφία και η γαλακτοπαραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε μεγάλες επιχειρήσεις και η αιγοπροβατοτραφία είναι υπό διωγμό και η τιμές στο γάλα και το κρέας είναι κάτω του κόστους. Αποτέλεσμα επίσης της πολιτικής της Ε.Ε ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργούνται 150.000 στρέμματα τεύτλων. Όλα τα παραπάνω έχουν σα συνέπεια να δημιουργούνται μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ολλανδία για αναζήτηση εργασίας σε θερμοκήπια ή αναζήτηση εργασίας σαν ναυτεργάτες για καλύτερα μεροκάματα.

φάρος αλεξανδρούπολης
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης

Οι συναντήσεις της Διακομματικής Επιτροπής με την Περιφέρεια αλλά και με δημάρχους της περιοχής επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αφοσίωσή τους στα προτάγματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της επιχειρηματικότητας εν γένει για τα πρότζεκτ της Ενέργειας και των συνδυασμένων μεταφορών. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο μεγάλων αιολικών πάρκων μπροστά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας το μικρό βάθος της θάλασσας στην περιοχή. Επίσης θα φτιαχτεί Σταθμός Υγροποιημένου αερίου, όπου με συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίσοφ το 20% των μετοχών της επιχείρησης θα ανήκουν σε βουλγάρικα μονοπώλια.

Ο κος Τρέλλης επεσήμανε ότι ελάχιστα ακούστηκαν για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για την επικινδυνότητα της κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου που φτάνει να αποκλείει ακόμα και παιδιά από τη φοίτησή τους στο σχολείο, όπως συμβαίνει στις μειονοτικές περιοχές του ορεινού όγκου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, επίσης, που αποτυπώνει σε ένα βαθμό και τη συνολική υστέρηση της Θράκης αποτελεί και το ποσοστό της σχολικής διαρροής στην περιοχή το οποίο είναι και το μεγαλύτερο της χώρας.

Κοντολογίς, το κρίσιμο ερώτημα στη Θράκη και παντού παραμένει: Ανάπτυξη για ποιον;

Κι εδώ υπάρχουν μόνο δυο απαντήσεις και για τη Θράκη και για όλη τη χώρα!

Είτε αυτό που ζούμε, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη που κίνητρό της έχει τα καπιταλιστικά κέρδη και καύσιμό της τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.

Είτε η απάντηση του ΚΚΕ, η οποία, ξεριζώνοντας από την παραγωγή το καπιταλιστικό κέρδος, την οδηγεί στην ανάπτυξη με γνώμονα και μόνο σκοπό την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».

Συνάντηση του ALT.GR με τον Μάκη Μοσχοβάκη Επιλοχία και Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.)

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης περιστράφηκε σε αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε Μονάδες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ιδιαίτερα μάλιστα τους τελευταίους μήνες με τα προβλήματα που υπήρχαν με την Τουρκία.

Αρχικά η κουβέντα, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε η κατάσταση έγινε ακόμα πιο σύνθετη, διότι η έξαρση της πανδημίας συνέπεσε με τα γεγονότα του μεταναστευτικού στην Ορεστιάδα. Η Ένωση ανέδειξε, από την αρχή της πανδημίας, αρκετές ελλείψεις σε μέσα και υλικά προστασίας του προσωπικού, οι οποίες, μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μεταφέρθηκαν στην ιεραρχία και δόθηκαν λύσεις, όχι όμως στον ενδεδειγμένο χρόνο και άμεσο χρόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι τα προβλήματα με τον κορονοϊό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα αντιμετώπισαν αρχικώς με ίδια μέσα, διότι δεν χορηγήθηκαν σε όλα τα στελέχη τα απαραίτητα μέσα και υλικά προστασίας για τον κορονοϊό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, όπως η καταστρατήγηση του ωραρίου. Μας τόνισε ότι με τα γεγονότα στις Καστανιές του Έβρου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάστηκαν μέχρι και 70 ώρες τη βδομάδα, τη στιγμή που οι προβλεπόμενες ώρες εργασίας είναι 37,5 εβδομαδιαίως. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, όλα τα στελέχη που ενεπλάκησαν με κάθε τρόπο στα γεγονότα, υπερέβαλαν εαυτό και έδειξαν την πραγματική εικόνα των Ελλήνων στρατιωτικών, για την οποία (εικόνα) ελπίζουν και ευελπιστούν ότι η Πολιτεία δεν θα τους ξεχάσει.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης είπε, επίσης, ότι γίνεται καταγραφή των παραπάνω ωρών εργασίας, προκειμένου σε συνεργασία της Ένωσης με την Π.Ο.Ε.Σ. να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που εστίασε με έμφαση ο κ. Μοσχοβάκης, καθόσον και ο ίδιος προέρχεται από τον θεσμό αυτό, ήταν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ένεκα ενός αναχρονιστικού νομοθετικού διατάγματος, που χρήζει πλήρους τροποποίησης και εναρμονισμού του με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ΕΠΟΠ καλούνται να αποστρατευτούν ως καταλαμβάνοντες το 50ο έτος της ηλικίας τους. Οι πρώτοι ΕΠΟΠ προσελήφθησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να καλύψουν κενά της πυραμίδας, το έτος 2001 και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσης ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία, οι στρατιωτικοί για να μπορούν να λάβουν σύνταξη πρέπει να συμπληρώσουν είτε 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Και το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι αρκετοί από τους ΕΠΟΠ θα φθάσουν το πεντηκοστό έτος χωρίς όμως να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια που προβλέπονται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα έκλεισε τονίζοντας την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να δει το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και να δώσει αντίστοιχη λύση με ρύθμιση όπως έγινε με τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και για τους ΕΠ.ΟΠ, που πρόκειται εντός της επόμενης τριετίας (3ετίας) να συμπληρώσουν τα όρια ηλικίας του βαθμού τους και να αποστρατευτούν άμεσα, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται σύνταξης.

ΤΑΜΣ στον Έβρο 17-18/6/2020

Η συζήτησή μας με τον κ. Μοσχοβάκη περιστράφηκε και στα θέματα του συνδικαλιστικού κινήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στον διχασμό που επιχειρείται από κάποιους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δεν μπορεί να είναι «χαρτογιακάδες», τόνισε και «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να προάγει τη συλλογικότητα» υποστήριξε. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία ανάμεσα στις δύο Ομοσπονδίες των στρατιωτικών.

Αύριο Σάββατο 10 Οκτώβρη θα δημοσιευθεί το Β΄ Μέρος της επίσκεψης του ALT,GR στον Έβρο με τις συναντήσεις με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Βλισίδου Εύα, με φαντάρους που κάνουν τη θητεία τους σε στρατόπεδα της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και με τον Αναστάσιο Γεωργιάδη Πρόεδρο του σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας.

Δείτε ακόμα...