Τα παζάρια που θα οδηγήσουν στην κατάθεση του συνυποσχετικού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την Αλβανίδα ομόλογό του, Ολτα Χάκα.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι συζήτησαν «στο πολιτικό επίπεδο για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που πετύχαμε εδώ, στα Τίρανα, πριν από δύο χρόνια, ώστε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έδωσε το στίγμα της πραγματικής φύσης της των παζαριών με την Αλβανία, ως βάση για αντίστοιχες «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών».
Ταυτόχρονα, εκφράζοντας τις βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης τόνισε την «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» σε εμπόριο και επενδύσεις. Τόσο ο Ν. Δένδιάς όσο και η Ολ. Χάκα, εστίασαν στην Ενέργεια, ενώ γενικά συμφώνησαν ότι «υπάρχει εύφορο έδαφος για περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία».
Ακόμη υπογράμμισε «τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση (…) στη γειτονιά της Ελλάδας, σε μία περιοχή τεράστιας σημασίας για εμάς», βάζοντας προτεραιότητα στην παρούσα φάση «την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουν πραγματισμό, εποικοδομητική στάση, να προβούν στις κινήσεις που πρέπει», με συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, «με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική λύση», όπως είπε, με τη σφραγίδα πάντα των ευρωατλαντικών σχεδίων.
Δήλωσε άλλωστε «ένθερμος υποστηρικτής» της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων, διαβεβαιώνοντας σε αυτό το πλαίσιο για την «απόλυτη ετοιμότητα» της κυβέρνησης «να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία».
Παρουσίασε αυτήν την επιλογή ως μονόδρομο με «τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις» που «προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο (…) τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες», «φωτογραφίζοντας» τη σύγκρουση με Κίνα – Ρωσία στην περιοχή, όπως και την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγες ώρες πριν φτάσει στα Τίρανα, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τα Τίρανα σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV Bayraktar TB2. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας «Baykar Technologies», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με την Αλβανία, «μια χώρα με την οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».