Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του, Ντόναλντ Τουσκ και τις συνομιλίες που είχαν με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σήμερα επισκέφθηκε τη Σερβία σήμερα και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων, επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο σε μια σειρά από βρώμικα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και του κεφαλαίου για ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ν. Δένδια όπως ανακοινώθηκε βρέθηκαν «Η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής καθώς και οι διμερείς αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας», με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως «Οι αμυντικές σχέσεις έχουν λάβει στρατηγική σημασία μετά τη συμφωνία του 2019». Να θυμίσουμε ότι η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, με τη συμμετοχή της δεύτερης σε διάφορους ευρωατλαντικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς υλοποιούνταν ήδη από το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην επιδίωξη της Ελλάδας να στηρίζει σταθερά με τη συμμετοχή της χώρας στην ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη (KFOR) που εδρεύει στο προτεκτοράτο του Κοσσόβου, ενώ ξεκαθάρισε πως «θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τα αμυντικά μας οικοσυστήματα».
Η ελληνική αστική τάξη, επιδιώκει την γεωστρατηγική αναβάθμισή της και διεκδικεί κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, σε μια περίοδο που γίνονται συζητήσεις για διάφορα έργα διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη, είτε αφορούν την Ενέργεια, είτε την οδική ή σιδηροδρομική σύνδεση (Ευρωπαϊκός Διάδρομος 10) μέσω της Σερβίας.
Έτσι, και ενώ η Σερβία διατηρεί «παραδοσιακά» σχέσεις με τη Ρωσία, στα τέλη του Οκτώβρη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας -πέρα από τον Έλληνα και Πολωνό πρωθυπουργό- είχε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν.
Τότε μάλιστα, στις 25 Οκτώβρη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε επισημάνει το γεγονός ότι ο Αλ. Βούτσιτς δεν πήγε τελικά στη Σύνοδο των BRICS (αντ’ αυτού παρέστησαν άλλοι Σέρβοι αξιωματούχοι) και πως για τη Σερβία η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα». Τότε ο Σέρβος Πρόεδρος είχε επίσης επισημάνει πως «η Σερβία θα διατηρήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις και με άλλες χώρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την συνάντηση της με τον Αλ. Βούτσιτς, επρόκειτο να βρεθεί και με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Μίλος Βούτσεβιτς, ωστόσο η συνάντηση αυτή ακυρώθηκε, καθώς ο τελευταίος νωρίτερα την ίδια μέρα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ,Μαξίμ Ρεσέτνικοφ.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάτσιτς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών Ελλάδας-Σερβίας για τη δυνατότητα συνεργασίας των αμυντικών οικοσυστημάτων, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο της Σερβίας (VTI), όπου ξεναγήθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας Δρ. Νέναντ Μιλοράντοβιτς.