Επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Βελιγράδι με το βλέμμα στραμμένο στις μπίζνες και την ενδυνάμωση των σχέσεων Σερβίας – ΕΕ

EUROKINISSI

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Σελάκοβιτς. Στόχος της επίσκεψης να προωθήσει τις μπίζνες για λογαριασμό του κεφαλαίου και να στηρίξει την ενδυνάμωση των σχέσεων της Σερβίας με την ΕΕ, με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία. Τον Ν. Δένδια συνοδεύουν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών «εκφράστηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν με την Κοινή Δήλωση που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που συνήλθε στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δενδιας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής, θα ήθελα να σας επαναλάβω την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Είμαστε  απόλυτα έτοιμοι να παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια και συνεργασία» είπε ο Νίκος Δένδιας προαναγγέλοντας την υπογραφή και σχετικού Μνημονίου συνεργασίας για αυτό το σκοπό.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες της χώρες και συμφώνησε με τον ομόλογό του της Σερβίας να διοργανωθεί, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, μιας τριμερής σύνοδος στην Κέρκυρα μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον ρόλο της στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς την «επίλυση» του ζητήματος του Κοσσόβου  και έσπευσε να πει ότι «είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, την επίτευξη αυτού του εξαιρετικά δύσκολου ζητήματος», ενώ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και για την βελτίωση των σχέσεων με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην «έντονη παρουσία» της Τουρκίας στην περιοχή που όπως είπε προσπαθεί «με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό», ισχυριζόμενος ότι «οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας (…) για την ειρήνη και την ασφάλεια (…) και όχι βέβαια για την προώθηση οποιουδήποτε είδους εξτρεμισμού, φανατισμού ή μισαλλοδοξίας». Ανέφερε επίσης ότι προτίθεται να επισκεφτεί την Τουρκία αλλά υπό προϋποθέσεις, εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Άγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στην σερβική κυβέρνηση τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του προγράμματος εμβολισμού που εφαρμόζεται στην Σερβία. Κάλεσε δε τους Σέρβους να επισκεφτούν την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...