Επίσκεψη του Νίκου Παπαναστάση στις Οινούσσες

Διήμερη περιοδεία πραγματοποιεί ο Αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, σε Χίο, Οινούσσες και Παναγιά.

Το πρόγραμμα του βουλευτή ξεκίνησε με επίσκεψη στο Φυλάκιο της νήσου Παναγιάς και στη χώρα των Οινουσσών, ενώ το απόγευμα μίλησε στο κοινοτικό κατάστημα Λαγκάδας με θέμα: «Πόλεμος, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια. Υπάρχει διέξοδος από αυτή τη βαρβαρότητα;».

Αύριο Τετάρτη, θα έχει συνάντηση με τον Λιμενάρχη Χίου, τους Διευθυντές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, και Ενώσεις Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετέχουν επίσης, ο Ορέστης Παπαγιάννης, μέλος του Τμήματος για τις ΕΔ και τα ΣΑ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Άρης Μιχαλάκης και ο Γιάννης Ζωφός από την Κομματική Οργάνωση Χίου, ο Γιώργος Αμπατζής, Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΕ Χίου και ο Μάρκος Σκούφαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Χίου.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέφερε από το λιμάνι της Χίου στο φυλάκιο Παναγιάς και τις Οινούσσες πλωτό σκάφος του λιμενικού.


Μετά την επίσκεψη στο φυλάκιο της Παναγιάς το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη χώρα των Οινουσσών. Το καλωσόρισμα στο νησί έκανε ο δήμαρχος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο οποίος συνόδευσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις συναντήσεις με τον Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων Οινουσσών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του αγροτικού ιατρείου του νησιού.

Ο Ν. Παπαναστάσης με τον δήμαρχο Οινουσσών Γ. Δανιήλ

Η επίσκεψη έκλεισε με συζήτηση με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο του δήμου Οινουσσών, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τους κατοίκους του νησιού.

Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων Οινουσσών

Ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών, Πλωτάρχης, Κλουμάσης Δημήτρης, υποδέχθηκε το Νίκο Παπαναστάση και το κλιμάκιο του ΚΚΕ και συνομίλησαν σχετικά με τα βασικά προβλήματα στη εκπαίδευση των νέων πλοιάρχων του εμπορικού ναυτικού.

Ο κ. Κλουμάσης αφού έκανε μία σύντομη ενημέρωση για το σκοπό της σχολής, τους μαθητές που φοιτούν αλλά και τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά μέσα, έθεσε ως ένα απ’ τα βασικά προβλήματα αυτό της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντούν οι νέες ανθυποπλοίαρχοι που βγαίνουν απ’ τη σχολή στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Χαρακτηριστικά, “καρφώνοντας” τους εφοπλιστές, έκανε λόγο για “συγκεκριμένα στάνταρ των εταιριών” που δεν θέλουν να επιλέγουν γυναίκες καπετάνιους.

Απ’ την πλευρά του, ο βουλευτής του Κόμματος έθεσε τα βασικά ζητήματα, όπως:

  • Το ελάχιστο διοικητικό προσωπικό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες λειτουργίας των ΑΕΝ.
  • Την έλλειψη λέσχης σίτισης ή λειτουργία ιδιωτικών λέσχεων.
  • Τους ελάχιστους εργαζόµενους στην καθαριότητα των Ακαδηµιών.
  • Στις περισσότερες Ακαδηµίες δεν υπάρχουν υποδοµές για στέγαση των επαρχιωτών σπουδαστών ( Στην ΑΕΝ Οινουσσών, με περίπου 150 σπουδαστές, υπάρχει η δυνατότητα για στέγαση μόνο 15 ατόμων).
  • 80% των καθηγητών είναι αναπληρωτές και ωροµίσθιοι.
  • 50% των σπουδαστών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους της σχολής, ενώ ξεχώρισε ο νέος εξομοιωτής “Γέφυρας” που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να έχουν μια κατά το δυνατόν ρεαλιστική εκπαίδευση.


Στο ιατρείο του νησιού

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε, στη συνέχεια, το αγροτικό ιατρείο του νησιού και συνομίλησε με τον γιατρό και τις νοσηλεύτριες.

Βασικό πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι ότι ακόμη και για βασικές εξετάσεις των κατοίκων παραπέμπονται στο νοσοκομείο Χίου, μιας και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και ειδικότητες ιατρών.

Αυτό, ωστόσο κοστίζει ακριβά, μιας και το μικρό πλοίο της γραμμής που συνδέει τις Οινούσσες με τη Χίο, έχει ένα δρομολόγιο την ημέρα και χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσει. Αυτό αναγκάζει, ειδικά σε έκτακτα περιστατικά, τους κατοίκους, να χρησιμοποιούν το θαλάσσιο ταξί, με κόστος τα 70€.


Συνάντηση με τον δήμαρχο

Η επίσκεψη στο νησί έκλεισε με επίσκεψη στο δημαρχείο του νησιού όπου τέθηκαν όλα τα βασικά προβλήματα των νησιωτών.

Ο δήμαρχος Γιώργος Δανιήλ ξεχώρισε ως μείζον ζήτημα αυτό της υγειονομικής περίθαλψης, των περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά και του μεγάλου κόστους της μεταφοράς των ασθενών. Ενώ επεσήμανε την κοροϊδία των νησιωτών σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ακόμη, σημείωσε, ότι οι χαμηλοί προϋπολογισμοί δεν επιτρέπουν τη μόνιμη πρόσληψη προσωπικού που έχει ανάγκη ο Δήμος.

Απ’ την πλευρά του, ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε για το θέμα ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τη δραστική μείωση του ΦΠΑ στο 50% σε όλα τα νησιά εδώ και τώρα, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Γιατί τώρα οι νησιώτες πλήττονται από το κύμα ακρίβειας που φουντώνει, τα πανάκριβα καύσιμα και τιμολόγια Ενέργειας, τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.


Ακόμη, αναφέρθηκε το σημαντικό πρόβλημα της προκυμαίας του νησιού, όπου εδώ κι έναν χρόνο έχει υποστεί μεγάλη ρωγμή και δεν μπορεί να δέσει το πλοίο της γραμμής και οι κάτοικοι του νησιού είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν το μικρό πλοιάριο για τη Χίο.


Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...