Επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στο Αζερμπαϊτζάν

Στους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν ένα χρόνο συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ που επισκέφθηκε το Μπακού. Η Τουρκία είχε στηρίξει ανοιχτά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του δόγματος «δυο κράτη, ένα έθνος».

Ο Ακάρ κάλεσε την Αρμενία να «εγκαταλείψει την εχθρότητα και να κοιτάξει μπροστά», στο φόντο των συχνών επεισοδίων με τραυματίες και νεκρούς στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, που προέκυψαν μετά τον πόλεμο και δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

«Η Αρμενία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της περιφερειακής συνεργασίας και των παράνομων, καθώς και αβάσιμων εδαφικών διεκδικήσεων κατά των γειτόνων της», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Σε κάθε περίπτωση, με φόντο τα αντικρουόμενα συμφέροντα πολλών «παικτών» στον Νότιο Καύκασο, η «ειρηνευτική συμφωνία» που υπεγράφη πέρσι στις 9 Νοέμβρη, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, παραμένει εύθραυστη. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την επ’ αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ τον Ιούνη Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία υπέγραψαν τη «Συμφωνία της Σούσα» (σ.σ. πόλη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που «απελευθερώθηκε» από τους Αζέρους), η οποία εστιάζει στη συνεργασία στην Αμυνα και σε νέα δίκτυα μεταφοράς.

Δείτε ακόμα...