Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία

EUROKINISSI

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζ. Μνατσακανιάν, χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά. Πρόσθεσε ότι «μόνιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω διπλωματικών μέσων, μέσω της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Όπως γνωρίζετε», συνέχισε αναπτύσσοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, «αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας στη δική μας άμεση γειτονιά, αλλά προσπαθούμε να βρούμε διπλωματικές λύσεις, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν δεσμευμένοι για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», συμπλήρωσε, σε μια αιχμή κατά της Τουρκίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες για το ρόλο που μπορούν να παίξουν ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο ίδιο μοτίβο, τόνισε ότι «είναι απολύτως σημαντικό να σταματήσει η ξένη παρέμβαση. Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στην «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες, συγκεκριμένα στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή».

Δείτε ακόμα...