Επίσκεψη ΥΠΕΞ Β. Μακεδονίας στην Αθήνα: Συνομιλίες για μπίζνες και ΝΑΤΟ

EUROKINISSI

Συνομιλίες για μπίζνες αλλά και για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή είχε σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνας ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι.

Έγινες δεκτός Συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και αργότερα με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών». Συζητήθηκε, επίσης, «η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας» και -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νωρίτερα ο Μπ. Οσμάνι είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Ν. Δένδια, με τον οποίο συνυπέγραψαν τρία Μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο ΥΠΕΞ, το δεύτερο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών («Enterprise Greece» και «Invest North Macedonia») για την «προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Στις κοινές τους δηλώσεις ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας». «Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο εμπόριο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερες επενδύσεις», επέμεινε, διαβεβαιώνοντας τον ομόλογο του ότι «μπορούμε εμείς, η Ελλάδα, να είμαστε ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ν. Δένδιας είπε επίσης ότι η Αθήνα έχει ήδη «καλωσορίσει» τα Σκόπια «ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και ότι «διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας». Είπε επίσης ότι «στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά σας για ένταξη στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ιστορικά και ενεργά υποστηρικτική της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι» παρέχοντας «κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας», καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη Ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν», είπε φωτογραφίζοντας την Τουρκία, όταν ο τέτοιος ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός στρέφεται κατά της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη τους στην ΕΕ».

Τέλος, ο Ν. Δένδιας είπε πως «η συνάντησή μας σήμερα ανοίγει το δρόμο για πρόσθετα βήματα με σκοπό την αναβάθμιση της διμερούς μας συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στη διεξαγωγή του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να διευρύνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Μπ. Οσμάνι υπενθύμισε ότι τρέχουν διάφορα σχέδια όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Β. Μακεδονία έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Ο Μπ. Οσμάνι είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον αναπ. υπουργό Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτη.

Δείτε ακόμα...