Επισκόπηση Γερμανικού τύπου

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Στον αστικό τύπο της Γερμανίας συνεχίζουν να κυριαρχούν τα θέματα της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και το προσφυγικό.

Süddeutsche Zeitung 

Η εφημερίδα με τίτλο «Πακέτο Μινιατούρα», σχολιάζει πως η δομή του πακέτου μέτρων, με το οποίο συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μοιάζει πολύ με εκείνη του γερμανικού πακέτου μέτρων. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς θεωρεί πως ό, τι είναι καλό για τη Γερμανία δεν μπορεί να είναι κακό για τις γειτονικές χώρες. ‘Ετσι μεταφέρθηκαν τα γερμανικά σχέδια στήριξης της εγχώριας οικονομίας σε μορφή μινιατούρας στην ΕΕ.

Το Βερολίνο ενέκρινε συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην γερμανική οικονομία, ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα 460 εκ. κατοίκους, θα διατεθούν μόλις 500 δις. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κύριος βάρος των μέτρων ανοικοδόμησης θα το επωμιστούν τα εθνικά κράτη. Αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες της ΕΕ θα προσφύγουν σε υπέρογκους δανεισμούς με αποτέλεσμα να αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μια από την άλλη. Σε περίπτωση που Ρώμη και Μαδρίτη αυξήσουν κατά πολύ το δανεισμό τους, που είναι διατεθιμένες να το πράξουν, τότε το επίπεδο του χρέους τους θα πλησιάσει αυτό του ελληνικού. Το πραγματικό μήνυμα των ΥΠΟΙΚ είναι ότι εναποθέτουν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια της ΕΚΤ. Εκείνη με τη σειρά της θα εξακολουθήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιώσει την υπόσχεσή της πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για διάσωση του ευρώ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung 

Η εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες, με τίτλο «Μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης;», επισημαίνει ότι οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε αξιοσημείωτα μέτρα στήριξης, όμως οι μεταξύ τους αντιθέσεις παραμένουν. Γράφει η εφημερίδα πως όσα κατάφεραν οι χώρες είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού, φάνταζε αδιανόητο πριν μερικές εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό βοηθά να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις. Το ερώτημα είναι αν τα τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα είναι προσωρινά όπως προβλέπει η απόφαση των υπουργών. Ό, τι αποφασίζεται μια φορά, δύσκολα καταργείται, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί. Από το Βερολίνο πάντως δεν προβλέπεται καμία αντίσταση σε αυτή τη λύση διαρκείας.

Der Spiegel 

Όπως γράφει η εφημερίδα με τίτλο «Όχι στην εγκατάσταση προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια», η Κομισιόν απέρριψε πρόταση γερμανικής τουριστικής επιχείρησης για προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από προσφυγικά κέντρα του Αιγαίου σε κρουαζιερόπλοια. Σημειώνει ότι η πρόταση, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Καταρίνα Μπάρλεϊ, απορρίφθηκε. Η αιτιολογία ήταν ότι η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άδεια ξενοδοχεία είναι πιο συμφέρουσα.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες στη χρήση ξενοδοχείων και αντιπροτείνουν τη χρήση πλοίων. Η γερμανική τουριστική επιχείρηση υποστηρίζει ότι σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι ευκολότερος ο διαχωρισμός των μεταναστών. Το ίδιο και ο έλεγχος εκείνων που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται. Σε επιστολή της προς τη Κομισιόν η γερμανίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι το πλοίο αποτελεί εύκολη λύση. Ειδικά για την άμεση δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πληροφορίες από DW

Δείτε ακόμα...