Επισκόπηση Γερμανικού τύπου

Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου
Φώτο Αρχείου / Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου / Πηγή: Eurokinissi

Στο Γερμανικό τύπο κυριαρχεί ο κορονοϊός, τα οικονομικά μέτρα, το ναυάγιο του Eurogroup και το προσφυγικό.

Spiegel Online

Στο άρθρο με τίτλο «Η κρίση του κορονοϊού ανοίγει παλιές πληγές στην Ευρώπη», επισημαίνεται το αδιέξοδο της συνεδρίασης μετά από 16 ώρες. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην καχυποψία των βόρειων χωρών απέναντι σε αυτές του νότου. Ζητούνται οι όροι υπό τους οποίους θα χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στις χώρες που χρειάζονται στήριξη. Μάλιστα για ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένα κριτήριο γενικό και αόριστο. Υπάρχουν φόβοι πως Ιταλία και Ισπανία θα χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού τους.  

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στο άρθρο με τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας», η εφημερίδα εκτιμά πως παρά τους υψηλούς τόνους και τις διαφωνίες, είναι εφικτός ένας συμβιβασμός. Επισημαίνει πως πίσω από τις διαφωνίες κρύβεται η διένεξη για τα ευρωομόλογα. Σχολιάζει πως είναι αδιάφορο αν τα ομόλογα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορονοϊό ή θα εκδοθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για όσους υποστηρίζουν το ευρωομόλογο, γνωρίζουν πως η εισαγωγή του θα αλλάξει μελλοντικά την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση πως όποιος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, δύσκολα το κλείνει.

Taz

Με τίτλο «Ανθρωπιά σε πολύ μικρές δόσεις», η εφημερίδα γράφει πως την επόμενη εβδομάδα η Γερμανία θα υποδεχθεί 50 προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως το γεγονός ότι στο αεροπλάνο θα επιβαίνουν μόνο 50 και όχι περισσότερα παιδιά οφείλεται στην πολύπλοκη διαδικασία επιλογής των ανηλίκων. Αναφέρεται επίσης πως η Γερμανία επιθυμεί να έρθουν στη χώρα κυρίως άρρωστα παιδιά κάτω των 14 ετών και κατά προτίμηση κορίτσια. Όμως τα περισσότερα ασυνόδευτα και ανήλικα προσφυγόπουλα είναι αγόρια και η διαδικασία ταυτοποίησης ιδιαίτερα δύσκολη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την κυβέρνηση για τον μικρό αριθμό προσφυγόπουλων που θα μεταφερθούν στη Γερμανία.

Neues Deutschland

Η εφημερίδα σχολιάζει πως η απόφαση του Βερολίνου να δεχτεί 50 προσφυγόπουλα πάρθηκε για δυο λόγους. Ο ένας γιατί η γερμανική κυβέρνηση επιμένει σε μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, που χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία το έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά. Ο άλλος λόγος είναι ότι η καγκελάριος δεν θέλει να έρθουν στη Γερμανία περισσότερα προσφυγόπουλα γιατί φοβάται ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων. Με νωπές τις μνήμες του 2015, όταν η Άγκελα Μέρκελ δεν έκλεισε τα σύνορα και ήρθαν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Επίσης, η κρίση του κορονοϊού έχει περιορίσει τα ποσοστά δημοτικότητας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία κάτι που γνωρίζει η καγκελάριος και δεν θέλει να το διακινδυνεύσει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς.

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα του Μονάχου με τίτλο «Αξιοθρήνητη κατάσταση», γράφει για την πρωτοβουλία των Γερμανίας και Λουξεμβούργου να βοηθήσουν στο προσφυγικό ζήτημα, σε αντίθεση με άλλες έξι χώρες που υποχώρησαν λόγω του κορονοιού. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι όσο μεγαλώνει ο χρόνος της καθυστέρησης, υπάρχει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα και να πρέπει να εκκενωθούν αναγκαστικά. Επίσης επισημαίνει πως από τις δομές πρέπει να απομακρυνθούν και οι ηλικιωμένοι, αλλά και πρόσφυγες με υποκείμενα νοσήματα και αν όχι για λόγους ανθρωπιάς, αλλά έστω για να προστατευθεί η Ελλάδα από μια προαναγγελθείσα καταστροφή.

Πληροφορίες από DW

Δείτε ακόμα...