Επιστολή από φαντάρο που υπηρετεί στο ΤΥΛΠ – Στρατοπέδο Λοχαγού Καποτά

Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Στέλνω αυτήν την επιστολή γιατί την περασμένη Δευτέρα στο ΤΥΛΠ συνέβη ένα γεγονός, που προσβάλλει το δικαίωμα του φαντάρου να βγαίνει παραπονούμενος όταν θεωρεί κάτι προβληματικό στην μονάδα ή όταν έχει κάποια ανάγκη.

Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, βγήκαμε παραπονούμενοι κάποιοι στρατιώτες για θέματα που αφορούν την ανισότητα μεταξύ στρατιωτών ως προς τις υπηρεσίες. Αναφέρθηκε το γεγονός ότι βγάζουν αδειούχους φαντάρους με κανονικές τους άδειες χωρίς οι ίδιοι να το ζητάνε, όπως και ένα γεγονός κακομεταχείρισης στελέχους σε φαντάρο πράγμα που δεν θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο.

Η διοίκηση απέρριψε τα παράπονα ως μη ισχύοντα ή άνευ σημασίας, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ενώ όλοι οι φαντάροι της σειράς μας, ανεξαιρέτως, πήρανε για άδεια “απολύσεως” από 3-4 μέρες και ενώ ξέραμε ότι είχαν δρομολογηθεί και για εμάς οι ίδιες άδειες, μάθαμε αργότερα ότι μόνο εμείς που βγήκαμε παραπονούμενοι δεν θα τις πάρουμε.

Το θεωρώ ιδιαίτερα προβληματικό και ανησυχητικό αυτό που συνέβη και μάλιστα στο τέλος της θητείας μου, όχι τόσο λόγω του ότι χάσαμε κάποιες τιμητικές άδειες, αλλά πρωτίστως λόγω της λογικής η οποία ελλοχεύει πίσω από αυτήν την κίνηση της διοίκησης. Μιας λογικής που διδάσκει τον κάθε φαντάρο να φοβάται να εκφράσει τα παράπονά του ή να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την θητεία του, γιατί θα πέσει σε δυσμένεια, αν δεν τιμωρηθεί όπως εγώ. Μιας λογικής που εν τέλει περιστέλλει τα νόμιμα δικαιώματα ενός στρατευμένου νέου.

Είμαι από τους φαντάρους που έχουν εμπλακεί σε καθημερινή εργασία μεγάλης ποσότητας στις αποθήκες της μονάδος συχνά υπό κακή συμπεριφορά στελέχους. Έχω δει άλλους συναδέλφους να εμπλέκονται σε πολύ επικίνδυνες εργασίες έως και να τραυματίζονται από την απροσεξία κάποιων στελεχών. Έχω κάνει υπηρεσίες στο φυλάκιο «Γερακίνη» στην Μαλακάσα με καθημερινή την συντροφιά των κοριών αλλά και λοιπών παρασιτικών εντόμων, που έχουν στείλει συναδέλφους μου στα νοσοκομεία στα όρια του αλλεργικού σοκ. Έχω αναγκαστεί όλες τις φορές που έκανα υπηρεσίας στο «Γερακίνη» να ζημιώνομαι για το νερό και το φαγητό, γιατί το πρώτο δεν είναι πόσιμο και το δεύτερο αρκετές φορές δεν τρώγεται, προβλήματα τα οποία η μονάδα γνωρίζει.

Δεν περίμενα η μονάδα μετά από όλα αυτά να μας αντιμετωπίσει έτσι, και θεωρώ απαράδεκτη την τιμωρητική συμπεριφορά προς εμένα και τους συναδέλφους μου, επειδή εκφράσαμε κάποια παράπονά μας με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σειρά 363,  Απολυόμενος Φαντάρος του ΤΥΛΠ

Δείτε ακόμα...