Επιστολή φαντάρων από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα

Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Οι φαντάροι υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία σε μια περίοδο που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19, με τα μέτρα προστασίας της υγείας των φαντάρων και του προσωπικού των στρατοπέδων να είναι ανεπαρκή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες η υγιεινή στους χώρους του στρατοπέδου είναι πολύ σημαντική αφενός γιατί επηρεάζει την υγεία και αφετέρου σαν πρόληψη εξάπλωσης του ιού.

Πολλές φορές το φαγητό είναι πολύ κακό, κυρίως όταν βασίζεται σε έτοιμες κονσέρβες και λείπουν τα λαχανικά. Οι δίσκοι και τα μαχαιροπίρουνα πλένονται από τους φαντάρους σε βρύσες εξωτερικά του εστιατορίου, χωρίς ζεστό νερό με σφουγγάρια που μένουν για ώρες εκτεθειμένα σε κουβάδες με νερό, χωρίς να γίνεται η αναγκαία απολύμανση σε πλυντήρια, ενώ αυτά υπάρχουν. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και μεγάλοι κάδοι χωρίς καπάκια που απορρίπτουμε το περιεχόμενο των δίσκων δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο που ετοιμάζεται και καταναλώνεται το φαγητό.

Στις Μοίρες που μένουν οι φαντάροι οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες. Καθημερινό φαινόμενο είναι να κόβεται το νερό για μία δύο ώρες, τουαλέτες δεν είναι συνδεμένες για να λειτουργούν ή να είναι βουλωμένες, ντουζιέρες με σκισμένες ή καθόλου κουρτίνες και κάποιες φορές χωρίς ζεστό νερό. Στους θαλάμους δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού χωρίς τις αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των κρεβατιών. Σε όλους τους χώρους οι αναγκαίες απολυμάνσεις πολλές φορές μέσα στη μέρα από πιστοποιημένα συνεργεία έχουν αντικατασταθεί από το φιλότιμο των ίδιων των φαντάρων που κάνουν απολύμανση.

Σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά εντός του στρατοπέδου, γεμάτα ασθένειες, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα και τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς, αφού δε προχωρούν σε στείρωση. Αυτή η κατάσταση αφενός είναι οδυνηρή για τα ίδια τα ζώα αφετέρου αποτελεί μια υγειονομική βόμβα εντός του στρατοπέδου. Χαρακτηριστικά επί αρκετές μέρες έξω από το εστιατόριο υπήρχαν δύο νεκρά κουτάβια!

Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και πρόληψης εξάπλωσης του covid- 19 από τους ίδιους τους φαντάρους και από στελέχη που ενδιαφέρονται να δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα αμβλύνουν τις γωνίες, όμως δε μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του υπουργείου και της διοίκησης του στρατοπέδου, που πρέπει εδώ και τώρα να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προστασίας της υγείας για τους φαντάρους και το προσωπικό του στρατοπέδου.

Φαντάροι από το ΚΕΠΒ – ΘΗΒΑ

Δείτε ακόμα...