Επιστολή φαντάρων ΕΛΔΥΚ: Έντονη ανησυχία για τα ανεπαρκή μέτρα κατά του κορονοϊού

Στρατιώτης - Γαρύφαλλο -ΕΛΔΥΚ

Σε επιστολή τους στρατευμένοι από την ΕΛΔΥΚ μας γράφουν:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στους στρατιώτες που υπηρετούμε στην ΕΛΔΥΚ, αφενός γιατί παρακολουθούμε την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, αφετέρου γιατί αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα Covid-19, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, δείχνοντας μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αυτή η ανησυχία εδράζεται κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των φαντάρων και του προσωπικού στα στρατόπεδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον ιό στρατιώτης που γύρισε από την άδειά του στο στρατόπεδο, ο οποίος έμεινε κανονικά στο λόχο του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του τεστ covid.

Γιατί αυτή η παράλειψη; Γιατί δεν είχε προβλεφθεί σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων;

Ο συγκεκριμένος στρατιώτης έμεινε στο θάλαμό του, γυρνούσε στους χώρους του στρατοπέδου, ερχόταν σε επαφή με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα πολλοί ακόμα στρατιώτες να είναι σε καραντίνα και να στερούνται τις εξόδους, τις άδειές τους, κάποιοι να έχουν πρόβλημα και με τον επαναπατρισμό τους. Οι χώροι του στρατοπέδου θα απολυμανθούν από τους στρατιώτες χωρίς την απαραίτητη γνώση και τα απαραίτητα μέσα. Οι αναγκαίες καθαριότητες, που έτσι κι αλλιώς γίνονται από τους στρατιώτες, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία πολλές φορές μέσα στη μέρα, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όσον αφορά τα τεστ, θα πραγματοποιηθούν σε ελάχιστα άτομα, πολύ πίσω από τις ανάγκες για τον έγκαιρο εντοπισμό και έλεγχο των κρουσμάτων.

Τεστ κορονοϊού σε νεοσύλλεκτους της σειράς του Σεπτέμβρη 2020

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. Γάντια θα πρέπει να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται μαζικά κυρίως σε χώρους όπου συμβαίνει συναλλαγή, π.χ. στο ΚΨΜ, σε αποθήκες ρουχισμού, σε γραφεία κ.λπ. Ενώ σε όλους τους στρατιώτες έχουν δοθεί από δύο επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, δεν έχει διασφαλιστεί πώς οι μάσκες αυτές θα αποστειρώνονται καθημερινά στο περιβάλλον του στρατοπέδου, με πλύσιμο και σιδέρωμα. Πλυντήρια υπάρχουν, βέβαια λειτουργούν με αντίτιμο, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το κόστος διαβίωσης των στρατιωτών. Όσο για σίδερο ούτε λόγος. Οι μάσκες μιας χρήσης, που θα ήταν μια λύση στο πρόβλημα, αντί να εξασφαλιστούν μαζικά, δίνονται με πολλή προσοχή και σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε μια κίνηση για το νοσοκομείο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα αντισηπτικά, που χρειάζεται να τοποθετηθούν μαζικά σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου και όχι μόνο στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να τοποθετηθούν σε όλους τους θαλάμους των οπλιτών, σε κάθε γραφείο, σε κάθε όχημα που βγαίνει σε κίνηση εκτός του στρατοπέδου.

Η ανησυχία λοιπόν αυτή μπορεί να υποχωρήσει μόνο με ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, μαζικά και έγκαιρα τεστ στους στρατιώτες και το προσωπικό των στρατοπέδων, με απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία πολλές φορές μέσα στη μέρα, κυρίως στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, με μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού, με σχέδιο διαχείρισης των θετικών κρουσμάτων και βεβαίως με σωστή και έγκυρη ενημέρωση των στρατιωτών».

Στρατιώτες ΕΛΔΥΚ
Στρατιώτες ΕΛΔΥΚ / Πηγή: ALT.GR

«θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας μέχρι κεραίας, χωρίς όμως να δίνουμε λευκή επιταγή στις αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ»

Άλλος στρατιώτης από μονάδα της ΕΛΔΥΚ μας γράφει:

«Υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μοιάζει με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, την ώρα που είναι έτοιμες για επανέναρξη οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επικίνδυνους συμβιβασμούς. Αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι παιδί της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, γι’ αυτό και έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι Έλληνες στρατιώτες έχουμε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας μέχρι κεραίας, χωρίς όμως να δίνουμε λευκή επιταγή στις αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Έχουμε περισσότερη πείρα πλέον για το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντίθετα εντείνουν όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν νωπό στη μνήμη τους το ρόλο τους στην περιοχή, πόσο μάλλον στην τουρκική εισβολή και κατοχή, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.

Έχουμε πείρα και από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, που παίζουν το ρόλο του καλού παιδιού του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, έχοντας μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από μια πολιτική ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίθετα μπροστά μας ανοίγονται περισσότεροι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Απορρίπτουμε αποφασιστικά όλες τις εθνικιστικές φωνές που ακούγονται, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου. Στόχο έχουν να διαιρέσουν τους λαούς, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κέρδος μέσα από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό, τις κρίσεις που τσακίζουν τα δικαιώματα των λαών. Ο πόλεμος έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ίσα ίσα που μοιράζονται ακριβώς τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες.

Απαντάμε απομονώνοντας όλες αυτές τις φωνές από τα στρατόπεδα. Απομονώνουμε τους φασίστες και τους ναζιστές στα στρατόπεδα. Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα των λαών ενάντια στα καθημερινά τους αδιέξοδα, για μια ζωή με ειρήνη, αλληλεγγύη και προκοπή των λαών».

Δείτε ακόμα...