Επιστολή φαντάρου της ΕΛΔΥΚ για την Πρωτομαγιά

ΕΛΔΥΚ - Στρατιώτες

Ως φαντάρος που υπηρετώ αυτό το διάστημα την θητεία μου θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη στήριξη μου σε όσους αυτές τις μέρες βγαίνουν στον δρόμο, αγωνίζονται δίνοντας και φέτος ιδιαίτερη χροιά στη 1η Μάη, ημέρα σύμβολο για όλους τους λαούς, όλους όσοι κοπιάζουν καθημερινά για να πετύχουν τα όνειρα τους. Αυτή τη χρονιά βλέπουμε τις κινητοποιήσεις από τα στρατόπεδα και παίρνουμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη από τους συναδέλφους μας, τους συμφοιτητές μας, τους φίλους μας που διαδηλώνουν κόντρα στην υποταγή και το κλίμα του τίποτα δεν αλλάζει! Έτσι συνεχίζουμε κι εμείς με το κεφάλι ψηλά να παλεύουμε μέσα από το στρατόπεδο καθώς τα προβλήματα που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες κάθε άλλο παρά σταματούν.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους λαούς όλου του κόσμου αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες. Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που είναι αποτύπωμα των ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία να έχει κλείσει 2 μήνες συγκρούσεων με βαρύ φόρο αίματος για τους λαούς και των δύο χωρών. Ένας πόλεμος που κλιμακώνεται αφού ο ανταγωνισμός για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα από τη λεία του πολέμου δεν πρόκειται να τελειώσει. Είναι τόσο σημαντικά τα εδάφη της Ουκρανίας, μιας χώρας με ιδιαίτερα πλούσιο και εύφορο υπέδαφος αλλά και σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη αφού από αυτήν περνά πάνω από 40% των καυσίμων για τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Ευρώπης που δεν πρόκειται καμία από τις δυο μεριές να αφήσει τον λαό σε ησυχία… Για αυτό η κατάσταση οδηγείται σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια καθώς κλιμακώνεται και εμπλέκονται περισσότεροι «μνηστήρες» που θέλουν να βάλουν χέρι στον πλούτο της Ουκρανίας. Είναι δεκάδες οι χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που στέλνουν όπλα και εξοπλισμούς στη Ουκρανία. Ενώ από την αντίθετη η Κίνα και άλλες χώρες δείχνουν έτοιμες να στοιχηθούν στο πλευρό της Ρωσίας. Αυτές οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Στα στρατόπεδα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υψωθεί ένα τοίχος στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα κινδυνεύσουμε σε περίπτωση μεγαλύτερης όξυνσης της κατάστασης. Όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να χύσουμε το αίμα μας για ξένα συμφέροντα. Άλλωστε η ιστορία όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων ως σήμερα επιβεβαιώνει πως οι λαοί όλων των χωρών είναι μόνιμα χαμένοι. Άρα παρά τα όσα λένε διάφοροι στην Ελλάδα, η μόνη σωστή στάση για τον πόλεμο είναι ο αγώνας για τον τερματισμό του. Μόνο αυτός μπορεί να ανακουφίσει τους λαούς όλου του κόσμου.

Παράλληλα έχουμε να αναμετρηθούμε και με την τεράστια ακρίβεια που κάνει τη ζωή μας και των οικογενειών μας δύσκολο σταυρόλεξο. Τα χρήματα που παίρνουμε οι φαντάροι δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά έξοδα, στην Ελλάδα όπως εύστοχα έχουν σχολιάσει πολλοί τα χρήματα φτάνουν ίσα για ένα μπουκάλι νερό τη μέρα… Δεν μπαίνουμε καν στην κουβέντα για τα έξοδα για ρούχα που θα χρειαστούμε στη θητεία μας, τα είδη υγιεινής κλπ. Για εμάς που υπηρετούμε στην Κύπρο και παίρνουμε κάποια χρήματα παραπάνω αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα εισιτήρια μας. Τραγικό το παράδειγμα αυτών των ημερών όπου πολλοί στρατιώτες δώσανε πάνω από 400 ευρώ για να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειες τους. Σχεδόν δύο μηνιάτικα δηλαδή!! Τα ίδια ακριβώς βιώνουν οι οικογένειες μας πίσω στα σπίτια μας που παίζουν πέτρα-ψαλίδι-χαρτί για το αν θα πάνε σουπερμάρκετ, θα βάλουν βενζίνη ή θα πληρώσουν το ρεύμα του χειμώνα… Και όλα αυτά ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν δεξιά αριστερά δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς που στέλνονται μια στη Μοζαμβίκη, μια στη Σαουδική Αραβία, μια στο Σαχέλ, μια στη Ρουμανία.

Όλα αυτά είναι που βγάζουν χιλιάδες λαού σε όλη τη χώρα στο δρόμο και στέλνουν μήνυμα ανάτασης σε όλους μας. Στέλνουν μήνυμα ότι προχωράμε με το κεφάλι μπροστά με περηφάνια για το δίκιο μας!

Παπαχαραλαμπους Γιώργος, Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

Δείτε ακόμα...