Επιστολή Ορμπαν στην ΕΕ για τις απόψεις του Πούτιν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν έστειλε μυστική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και στους 27 ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και άλλα ΜΜΕ.

Ο Ορμπαν, που πρόσφατα ταξίδεψε σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο για να προωθήσει «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», στην επιστολή του αναφέρει εκτενώς τις απόψεις του Πούτιν και την πεποίθηση του Ρώσου Προέδρου για ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο.

Η Βουδαπέστη ανέλαβε στις αρχές Ιούλη την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ο Ορμπαν γράφει ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του δεν μίλησε εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ, αλλά απλώς προσπάθησε να καταλάβει τις θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε ο Ορμπαν στην επιστολή, οι ρωσικές αρχές είναι βέβαιες ότι ο χρόνος δεν είναι προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά της Ρωσίας.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος εξεπλάγη που ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, είναι έτοιμοι να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν χρησιμεύει ως κάλυμμα για την κρυφή αναδιάταξη και ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων», γράφει στην επιστολή.

Αναφέρει επίσης ότι τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών. Μετά τη «Σύνοδο Κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...