Επιστολή του δημάρχου Πατρέων σε Πέτσα και Χατζηδάκη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Σ. Πέτσα και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη επιστολή, με αίτημα την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου, για την κάλυψη μισθοδοσίας συμβασιούχων εργαζομένων.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Σας απευθυνόμαστε, ώστε να βρούμε λύση σε ένα σοβαρό για το Δήμο μας ζήτημα, το οποίο αφορά τόσο στα οικονομικά του, όσο και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους δημότες της πόλης μας.

Πάγιο αίτημά μας είναι η κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας –αλλά και όλων των Δήμων-, με μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Το υπάρχον προσωπικό, το οποίο κάθε χρόνο βαίνει μειούμενο λόγω των συνταξιοδοτήσεων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ειδικά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, οι μόνοι εργαζόμενοι που έρχονται στο Δήμο μας είναι συμβασιούχοι, κυρίως μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς» εργασίας του ΟΑΕΔ. Μόλις το ολιγόμηνο πρόγραμμα ολοκληρωθεί, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ξαναγυρίζουν στην ανεργία και δεν δικαιούνται μάλιστα ορισμένοι, ούτε την πενιχρή επιδότηση του Ταμείου Ανεργίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προσφεύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να κερδίσουν έστω μία ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να συμπληρώσουν και τα απαιτούμενα για την επιδότηση ανεργίας ένσημα.

Κάποιες από τις αποφάσεις των δικαστηρίων είναι θετικές για τους εργαζόμενους. Με 2 αποφάσεις προσωρινών διαταγών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, επανήλθαν στο Δήμο 426 εργαζόμενοι οχταμηνίτες, της «Κοινωφελούς» εργασίας του ΟΑΕΔ.

Με τις προσωρινές διαταγές ορίζεται ότι ο Δήμος Πατρέων πρέπει να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων, γεγονός που κατά την υλοποίηση του προγράμματος και μέχρι την ολοκλήρωσή του, ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Λόγω αυτού, ο Δήμος μας μέχρι 18/2/2021 έχει καταβάλει από ίδια έσοδα 5.616.789,50€.

Αντικειμενικά, είναι αδύνατον να καλύπτει ο Δήμος πλέον τα σχετικά κονδύλια και όσα θα ακολουθήσουν, διότι όπως γνωρίζετε, οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες και θα αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στη μισθοδοσία, αλλά στη συνολική δραστηριότητα και το πρόγραμμα των Υπηρεσιών μας.Χρειάζεται συνολική αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και άμεση έκτακτη επιχορήγηση για τα καταβληθέντα ποσά που αναφέρονται παραπάνω. Επίσης, η μισθοδοσία των συμβασιούχων, που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν στη θέση τους, πρέπει να είναι ευθύνη τους Κράτους και όχι των Δήμων.

Ταυτόχρονα, επανερχόμαστε με το εξής αίτημα, το οποίο σας έχει διαβιβαστεί πρόσφατα, με την αντίστοιχη ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Για όσο θα συνεχίσουν τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, να είναι διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών και όχι 8. Οι εργαζόμενοι να δικαιούνται με τη λήξη του προγράμματος επιδότηση ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκτός αυτού, ο μισθός τους να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα».

Δείτε ακόμα...