Επιθεώρησαν την …ανυπαρξία των αντιπυρικών μέτρων στην Πεντέλη

Άλλη μια επικοινωνιακού τύπου επιθεώρηση, αυτή τη φορά σε έναν από τους «πράσινους πνεύμονες» της Αττικής, στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Τουρνά και τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Νιάφα.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» με το «τροπάρι» της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που, όμως, ήδη, έχει ξεκινήσει, είπε πως «είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας», προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Άλλωστε, κατά το υπουργείο η επιθεώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο «της συνεχιζόμενης προσπάθειας διαχείρισης και προετοιμασίας για τις προκλήσεις που θέτει η φετινή αντιπυρική περίοδος, ιδίως μετά από έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα».

Την ώρα που για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ο υπουργός, κάνοντας παραινέσεις σαν να μιλά σε άτακτα παιδιά, απευθύνθηκε στους κατοίκους λέγοντας «θα θέλαμε να υπάρχει και συνείδηση συλλογική και κοινωνική του καθενός από εμάς», αφού κατά τον υπουργό «η πολιτεία φυσικά έχει αυτή την ευθύνη κι αναλαμβάνει αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά να μπούμε στις αυλές του κόσμου δεν γίνεται». Αναφέρθηκε στα «τσουχτερά» πρόστιμα για πυρκαγιές εξ αμελείας, αφού έχουν γίνει πάνω από 300 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα από τις αρχές του έτους.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός είπε πως «εδώ κάνουν έργα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Antinero 3 – καθαρισμός και διάνοιξη χωμάτινων δρόμων, κάνει έργα ο ΔΕΔΔΗΕ – κλαδέματα και καθαρισμός του πρασίνου και χόρτου, και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας διαμέσου των Δήμων – γιατί βλέπετε είναι μία περιοχή περιαστική, περιδασική με πολλά θέματα και πολλά προβλήματα. Τα κλαδιά απ’ τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Εχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου».

Στα έργα πυροπροστασίας περιλαμβάνονται η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Ωστόσο, τα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών που υπάρχουν, ενώ η έλλειψη 2.000 δασολόγων είναι παρούσα, όπως και το ότι δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης στα δασαρχεία της Ελλάδας, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000.

Δείτε ακόμα...