Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις: Να δυναμώσει ο αγώνας για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Πορεία ΠΑΜΕ για επίσκεψη Πομπεο-συμφωνία για τις βάσεις

Σε ενδυνάμωση του αγώνα για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις στην οποία συμμετέχουν εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, η ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, καταγγέλλει στο λαό ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή προχωράει στην αναβάθμιση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λεγόμενου “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, ενίσχυσε τη βάση της Σούδας και έστησε νέες βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, μετέτρεψε τη χώρα μας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κατά άλλων κρατών και λαών.

Σήμερα, επί προεδρίας Μπάιντεν, προχωράνε στην υλοποίηση ενός πιο επικίνδυνου σχεδίου το οποίο προβλέπει:

 • Επέκταση της ισχύος της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας από ένα χρόνο στα πέντε χρόνια.
 • Παραπέρα ενίσχυση της Βάσης στη Σούδα, αναβάθμιση της δολοφονικής, επιχειρησιακής της ικανότητας.
 • Διατήρηση και αναβάθμιση όλων των αμερικάνικων βάσεων και υποδομών.
 • Δημιουργία νέων βάσεων σε πάνω από είκοσι σημεία στη χώρα (Σκύρος, Κάρπαθος κ.α.).
 • Ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο ευρωατλαντικό άρμα με διαρκείς συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις – πρόβες πολέμου.
 • Μεγαλύτερη αξιοποίηση στρατιωτικών, αλλά και πολιτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κλπ.) οποτεδήποτε χρειαστεί για τους επιχειρησιακούς ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καταδικάσουμε μαζικά αυτή την επικίνδυνη πολιτική και να δυναμώσουμε την πάλη για να εμποδίσουμε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το λαό μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που ανοιχτά εδώ και καιρό κάνουν λόγο για ανταπάντηση, όταν εκτιμήσουν ότι είναι σε κίνδυνο η ασφάλεια των κρατών τους.

Το φιτίλι του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, στον Περσικό Κόλπο και στην Αν.Μεσόγειο, είναι αναμμένο. Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τηΡωσία και την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς. Ηχώρα μας γίνεται πυριτιδαποθήκη στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, για λογαριασμότων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανανέωση και αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσειςδεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, εγκυμονεί πολύ σο-βαρούς κινδύνους για το λαό, βαθαίνει την εμπλοκή στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις στην ήδη εύ-φλεκτη περιοχή μας.

Παράλληλα με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, η κυβέρνηση οικοδομεί πολύ επικίνδυνες συμ-φωνίες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία,ανοίγει το δρόμο για νέες αποστολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, στο Μάλιτης Αφρικής και σε άλλες περιοχές.

Έχει καταρρεύσει ο καλλιεργούμενος εφησυχασμός ότι η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στους σχε-διασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα. Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία σημαδεύεται από αμφισβήτη ση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εφ όλης της ύλης διεκδικήσεις που θέτει η τουρκική κυβέρνηση και όλα τα παζάριαπου βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Φανερώνουν τους σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, υπό ευρωατ-λαντική εποπτεία, προς όφελος των οικονομικών ομίλων.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι εντελώς κάλπικο το δίλημμα “συμβιβασμός ή πόλεμος”. Κάθε συμβιβασμός στρώνει το έδαφος για νέες αμφισβητήσεις και επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς. Το μαρτυρά αυτό η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Κύπρου που οδεύει σε διχοτόμηση, με ευρωατλαντική σφραγίδα.

Είναι η ώρα για άμεση, μαζική, μαχητική λαϊκή απάντηση για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια προσπαθώντας να της φορτώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης και την πανδημία κι από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες!

Υπάρχει διέξοδος κι αυτή βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη του λαού μας και των λαών της περιοχής ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά. Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να σχεδιάζει το μέλλον και τη ζωή του με κριτήριο τις πραγματικές του ανάγκες και όχι με άξονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το έδαφος οι λαοί θα καταφέρουμε να ζήσουμε ειρηνικά, οικοδομώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ μας.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, πανεπιστήμιο να μπούμε μπροστά ενημερώνοντας για τις επικίνδυνες εξελίξεις, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας:

 • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...