Συγκροτήθηκε «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους»

Στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη / Πηγή: Eurokinissi

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των φαντάρων.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση:

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους 

Παρακολουθούμε τις σοβαρές εξελίξεις που αφορούν το λαό μας και ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη στρατευμένη νεολαία.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατευμένη νεολαία, στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαιτούμε, να παρθούν τα κατάλληλα  μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως:

Να υπάρξει μείωση του αριθμού των ατόμων που συνωστίζονται σε θαλάμους, αίθουσες ενημέρωσης, μεταφορικά μέσα. 

Ιδιαίτερα είναι αναγκαία η λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων. Ειδική φροντίδα για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

Άμεση χορήγηση όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών για το προσωπικό.

Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων αερισμού.

Αυστηρός έλεγχος στη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής.

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα. 

Δωρεάν μετακίνηση τους προς τους τόπους μονίμου κατοικίας, εφόσον απαιτηθεί, με όλα τα μέσα. 

Μέτρα για πιθανά μολυσματικά κρούσματα. 

Εξασφάλιση άμεσων μέτρων απολυμάνσεων στις στρατιωτικές μονάδες. 

Απολύμανση σε χώρους, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης. 

Επιδημιολογική εποπτεία, για τους τρόπους μετάδοσης, στάθμη συλλογικής ανοσίας, νέα κρούσματα. 

Εκτέλεση των αναγκαίων ιατρικών ελέγχων και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο – διαμόρφωση ελέγχων και επαλήθευση.

Εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μαζί με αυτή τη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις επικίνδυνες για τους λαούς γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  της Ανατ. Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και της Λιβύης.

Ιδιαίτερα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τον Έβρο και γενικότερα στα Βαλκάνια. 

Γνωρίζουμε όλοι την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που γεννά πολέμους και στηρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και μάλιστα με τη συμμετοχή-αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. 

Τονίζουμε ότι αυτές οι συμμετοχές εκτός συνόρων υπερβαίνουν το τελευταίο διάστημα τις δεκαοκτώ. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται με μεγαλύτερη οξύτητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το μόνιμο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και οι νέοι, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους ως κληρωτοί στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες. 

Αποστολή, μέλημα και υποχρέωση των κληρωτών στρατιωτών είναι να συντελούν αποκλειστικά και μόνο στην άμυνα της πατρίδας μας. Δηλαδή να αμύνονται και να αποτρέπουν την προσβολή και αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε περίπτωση επιβουλής τους και εμπόλεμης επίθεσης. Αυτή η αποστολή, άλλωστε, περιγράφεται και στο Σύνταγμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι κληρωτοί υπηρετούν τον πραγματικό πατριωτισμό και το καθήκον τους, προσφέρουν τους υπηρεσίες τους κατά το χρόνο τους θητείας τους. 

Επομένως, η επιβολή άλλων καθηκόντων εκτός των παραπάνω και για οποιονδήποτε λόγο, δεν δικαιολογείται ούτε είναι αναγκαία. Πολύ περισσότερο κάθε περιορισμός ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που έχει ο κληρωτός ως πολίτης, είναι εντελώς ανεπίτρεπτος.

Οι φαντάροι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν συνθήκες διαβίωσης που ανταποκρίνονται και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως και να υπηρετούν τη θητεία τους με βάση μόνο τις απαιτήσεις της άμυνας της χώρας.

Εξ άλλου, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας ότι κάθε κληρωτός αρχίζει τη θητεία του έχοντας, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες και αντιλήψεις, οι οποίες πρέπει κατά τη διάρκεια της θητείας να γίνουν σεβαστές. Παράλληλα, ο κληρωτός αποτελεί μια προσωπικότητα υπό διαμόρφωση και η ίδια η θητεία συνιστά διαδικασία ωρίμανσης. Με αυτή την έννοια, η στρατιωτική θητεία αποτελεί χώρο διαμόρφωσης στάσης ζωής για κάθε στρατιώτη, ναύτη και σμηνίτη. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζουμε ότι θα πρέπει να αποκρουστούν τα εδώ και δεκαετίες διατυπωμένα σχέδια περί μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αμιγώς επαγγελματικές-μισθοφορικές, είτε υπηρετώντας την επιδίωξη της «εν τοις πράγμασι» Νατοποίησής τους είτε ενισχύοντας τον κατασταλτικό τους ρόλο για την αντιμετώπιση ακόμα και του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή του λαού. Πρόκειται για σχεδιασμούς που ντύνονται με διάφορους ιδεολογικούς μανδύες, από τον μεταμοντέρνο κοσμοπολιτισμό και τον αφηρημένο πασιφισμό μέχρι και τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά μυθεύματα. Αυτοί οι σχεδιασμοί εξυπηρετούν μόνο τις πολεμοκάπηλες στοχεύσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των αστικών κρατών και των κυβερνήσεων τους.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οφείλουμε όλοι μας να εκδηλώσουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας στους κληρωτούς στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους.

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως προαναφέρεται. Είναι αναγκαίο επίσης:

 • Η υπηρεσία να εξασφαλίζει υποχρεωτικά και επαρκώς όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, υπόδησης, τα συναφή διακριτικά τους και όσα άλλα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω “εξόδου” να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.
 • Να εξασφαλίζεται επαρκής, σε ποσότητα και ποιότητα, σίτιση.
 • Να στελεχωθούν με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και επαρκή εξοπλισμό τα ιατρεία των μονάδων. Να γίνεται πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός των οπλιτών. Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιεινή στις μονάδες. Στις οικογένειες των οπλιτών και τα προστατευόμενα μέλη τους να εξασφαλίζεται πλήρης και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, υγειονομικό υλικό, χωρίς συμμετοχή στις πληρωμές, χωρίς πλαφόν και περικοπές.
 • Στα παιδιά των οπλιτών να εξασφαλιστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις η δωρεάν ένταξη στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
 • Για όλους τους οπλίτες και ειδικά για όσους ήταν άνεργοι πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ, να παγώνουν στεγαστικά δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο για όλο το διάστημα της θητείας. Να μην υλοποιείται κανένας πλειστηριασμός.
 • Οι οπλίτες που διέκοψαν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους -εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν- να επαναπροσλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο εργοδότη αμέσως μετά την απόλυσή τους από τις ΕΔ. Οι οπλίτες που είναι άνεργοι μετά την απόλυσή τους, να δικαιούνται επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ.
 • Στους οπλίτες που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να χορηγείται η μηνιαία ενίσχυση των 200 ευρώ, με προσαύξηση ώστε το οικογενειακό τους εισόδημα να φτάνει τα 751 ευρώ το μήνα.
 • Να χορηγούνται υποχρεωτικά, επιπλέον της κανονικής, οι ημέρες της φοιτητικής και αγροτικής άδειας σε όσους οπλίτες τις δικαιούνται.
 • Η υπηρεσία να παρέχει τη δυνατότητα, στους οπλίτες σε όλες τις μονάδες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών, είτε των στρατοπέδων, είτε δημοτικών και δημόσιων. Να εξασφαλίζεται με ευθύνη της υπηρεσίας, δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις εκτός των στρατοπέδων.
 • Να έχουν δικαίωμα οι στρατευμένοι να συγκροτούν Επιτροπές μέσα στις μονάδες με σκοπό να αναφέρονται υπηρεσιακώς για ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής, να παίρνουν πρωτοβουλίες πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
 • Να κατοχυρώνονται στην ουσία και στην πράξη τα δικαιώματα του οπλίτη, να έχει γνώμη και δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, όπως για να καταργηθούν τα καψώνια, οι όποιες αυθαιρεσίες ανωτέρων. Να έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη του ενάντια στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών. Να κατοχυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα του οπλίτη να διαβάζει πολιτικά έντυπα και εφημερίδες εντός των μονάδων. Να πωλούνται εφημερίδες στα ΚΨΜ. Να μπει φραγμός στα εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος άλλων λαών, στο ρατσιστικό και ναζιστικό δηλητήριο με όποιον τρόπο αυτό εκδηλώνεται.

Για όλα τα παραπάνω συγκροτείται Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων:

Επιτροπή αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

 1. Βρεττός Άγγελος, δικηγόρος, Αθήνα, υπεύθυνος της Επιτροπής
 2. Αντανασιώτης Αντώνης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
 3. Γεράκη Κατερίνα, δικηγόρος, Αθήνα
 4. Διονυσόπουλος Βασίλης, δικηγόρος, Αθήνα
 5. Ζιώγας Γιάννης, καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 6. Καραντζίδης Βασίλης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας
 7. Κατσάς Αντώνης, δικηγόρος, Καλαμάτα
 8. Κατσώτης Χρήστος, βουλευτής
 9. Μίχας Αλέξανδρος, δικηγόρος, Αθήνα
 10. Νάκος Θανάσης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων
 11. Ξυδία Αγγελική, δικηγόρος, Πάτρα
 12. Παπαδομανωλάκης Μανώλης, δικηγόρος, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Χανίων
 13. Παπαναστάσης Νίκος, βουλευτής, αντισυνταγματάρχης ε.α.
 14. Σταθόπουλος Δημήτρης, συνταξιούχος εφέτης, Αθήνα
 15. Στεφανίδη Μαιρήνη αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας
 16. Τασιούλας Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας
 17. Τσιαπλές Τάσος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας
 18. Tρέλης Χρήστος, μέλος γενικού συμβουλίου ΕΕΔΥΕ, Αλεξανδρούπολη.

Διεύθυνση: Ζαλόγγου 7, Αθήνα

Τηλέφωνο υπεύθυνου της Επιτροπής: 694 4366896

Παρασκευή 3 Απρίλη 2020

Η ανακοίνωση σε word

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...